Ruszył sezon na szparagi spod Wrocławia. Rozsławił je Robert Makłowicz
Pod Wrocławiem ruszył sezon na szparagi. Poinformowali o tym właściciele słynnej plantacji w Strzeganowicach. Informacje przekazali na swoim facebookowym profilu „Szparagi prosto z pola”. Warzywo z tego rejonu rozreklamował kilka lat temu dziennikarz Robert Makłowicz.
- To było podczas Europy na Widelcu na wrocławskim Rynku. Makłowicz przyrządził nasze szparagi w bardzo prosty sposób: ugotował je i podał z bułką tartą, podobnie jak podaje się kalafiora. I ogłosił, że lepszych szparagów nie jadł w życiu. Wtedy zaczął się szał – wspomina portalowi dolnyslask.pl Mirosław Szreder, dyrektor sprzedaży firmy Agrar.
Ta dolnośląska firma jest dziś największym i najstarszym producentem szparagów w Polsce, a sama plantacja funkcjonuje już od ponad 20 lat. Jak mówi sam właściciel, dawniej w większości hodował białe szparagi i eksportował do Niemiec, dziś są to głównie zielone szparagi i niemal wszystko sprzedawane jest w Polsce. O popularności szparagów spod Wrocławia świadczy też fakt, że warzywa te można kupić w Biedronce, Kauflandzie i Carrefourze. Podczas sezonu przy zbieraniu szparagów pracuje na podwrocławskiej plantacji ponad 100 osób.
- Smakują jak groszek. A to prawdziwa lecznicza bomba. Są lepsze niż antybiotyk - zapewnia pan Mirosław w wywiadzie dla dolnyslask.pl
Jak dodaje, szparagi można przyrządzić na wiele sposobów, np. z bułką tartą, albo zrobić zupę-krem. Ciekawą opcją dla zdrowia jest też sok szparagowo-jabłkowy.
Sezon na zielone szparagi 2024. Ile kosztują?
Jak na razie na profilu „Szparagi prosto z pola” poinformowano, że główny punkt sprzedaży uruchomiony został przy polu w Strzeganowicach pod Wrocławiem. Pół kilograma szparagów zielonych na początku sezonu kosztuje 25 złotych. Jak przekazano, sklep czynny jest od 9:00 do 18:00.
Szparagi zbierane będą do 20 czerwca. Niebawem będzie je można także kupić w punkcie przy Arenie na Komandorskiej.
Drogocenne szparagi. Poprawiają pracę układu pokarmowego
Szparagi są lekkostrawne i bardzo delikatne dla organizmu. Na portalu swiatlekow.pl można przeczytać, że są m.in. cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B. Ponadto dostarczają duże ilości witaminy A, która jest niezbędna do właściwego funkcjonowania wzroku, skóry, włosów i paznokci. Z właściwości odżywczych szparagów warto wymienić, że poprawiają pracę układu pokarmowego, obniżają poziom cholesterolu,mają działanie przeciwzapalne i zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie.