Robisz to z makaronem po ugotowaniu? Jeśli tak to popełniasz DUŻY błąd!

i

Autor: pixabay.com Robisz to z makaronem po ugotowaniu? Jeśli tak to popełniasz DUŻY błąd!

Ciekawostka

Robisz to z makaronem po ugotowaniu? Jeśli tak to popełniasz duży błąd!

2023-07-12 10:30

Kto z nas nie lubi zjeść na obiad pysznej pasty? Wiele osób uwielbia dania zrobione z własnoręcznie przygotowanego lub kupionego makaronu. Zwłaszcza dlatego, że dodając proste składniki, możemy zrobić je szybko i smacznie. Jest jednak jeden duży błąd, który popełnia większość z nas nagminnie, zaraz po ugotowaniu. O co chodzi? Sprawdźcie poniżej.

Makaron to danie, które przyjęło się w wielu krajach. Inaczej zwany popularnie pastą we Włoszech zdobyło serca wielu z nas. Wszystko dlatego, że stanowi znakomitą bazę do stworzenia zarówno prostego dania, jak i wykwintnego. Ponadto, dodajemy często makaron do zup, takich jak: rosół, pomidorowa czy pieczarkowa. Pasuje do prawie wszystkiego. Zazwyczaj już w kilka minut możemy ugotować idealny makaron al dente. Później wielu z nas nagminnie popełnia duży błąd. O co chodzi i dlaczego warto zapomnieć o takim nawyku?

Makaronu nie powinno się odcedzać na sitku. Gdy to robimy - usuwamy wtedy bardzo cenny płyn. Chodzi o wodę, która zawiera skrobię. Ponadto, jest ona bogata również w wiele składników mineralnych. To także skarbnica całej esencji i smaku. Możemy dodawać nawet jedną jej łyżkę do przygotowanego osobno sosu. Kucharze nazywają ten płyn "kuchennym złotem". Wato więc przyjąć tę wskazówkę i makaron wyciągać z wody łyżką z dziurkami.

Makaron można wyjąć też za pomocą łyżki cedzakowej bądź szczypiec. Każdy z nas ma je w domu. Właśnie wtedy danie będzie dużo smaczniejsze.

LUNCHBOX DO SZKOŁY I PRACY [Kasia Węsierska GOTUJE] | ESKA XD - Fit vlog #46

Pierwszy Popeyes w Polsce otwarty! Na pomarańczowym dywanie duża kolejka [ZDJĘCIA]