Makaron to danie, które przyjęło się w wielu krajach. Inaczej zwany popularnie pastą we Włoszech zdobyło serca wielu z nas. Wszystko dlatego, że stanowi znakomitą bazę do stworzenia zarówno prostego dania, jak i wykwintnego. Ponadto, dodajemy często makaron do zup, takich jak: rosół, pomidorowa czy pieczarkowa. Pasuje do prawie wszystkiego. Zazwyczaj już w kilka minut możemy ugotować idealny makaron al dente. Później wielu z nas nagminnie popełnia duży błąd. O co chodzi i dlaczego warto zapomnieć o takim nawyku?
Makaronu nie powinno się odcedzać na sitku. Gdy to robimy - usuwamy wtedy bardzo cenny płyn. Chodzi o wodę, która zawiera skrobię. Ponadto, jest ona bogata również w wiele składników mineralnych. To także skarbnica całej esencji i smaku. Możemy dodawać nawet jedną jej łyżkę do przygotowanego osobno sosu. Kucharze nazywają ten płyn "kuchennym złotem". Wato więc przyjąć tę wskazówkę i makaron wyciągać z wody łyżką z dziurkami.
Makaron można wyjąć też za pomocą łyżki cedzakowej bądź szczypiec. Każdy z nas ma je w domu. Właśnie wtedy danie będzie dużo smaczniejsze.
Polecany artykuł: