Nieodłącznym składnikiem naszej codziennej diety są warzywa. Każdy z nas spożywa ich więcej, lub mniej. Jedni dają pomidora i cebulę na kanapkę, pozostali nie wyobrażają sobie lunchu w pracy bez bogatej sałatki. Dodać do niej możemy właściwie wszystko, co nam przypadnie do gustu, a i tak będzie smacznie. Gdybyśmy mieli zliczyć, ile istnieje jej przepisów, zajęłoby to nam naprawdę sporo czasu. Musimy jednak pamiętać, że warzywa muszą być również odpowiednio przygotowane, aby można było je spożywać. Istnieje wiele mitów na ich temat. Jak jednak wskazują dietetycy, a nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, nie powinno się jeść surowego szpinaku.
Surowy szpinak może być szkodliwy
Zdziwieni? My również. Istnieje bowiem mnóstwo przepisów influencerów propagujących zdrowe odżywianie, w których można znaleźć surowy szpinak. A tymczasem nie okazuje się on do końca zdrowy. Zwłaszcza, gdy spożywa sie go w takiej formie regularnie i w dużych ilościach. Szpinak bowiem to jedno z warzyw, które dopiero po obróbce termicznej staje się zdrowe. Duszony lub gotowany szpinak jest bogaty w wapń, magnez i żelazo, zupełnie odwrotnie niż w surowej wersji. Surowy z kolei zawiera bardzo niewskazane dla naszego zdrowia szczawiany, które mogą się przyczynić do niedoborów wapnia i witaminy D, a także zaburzeń wchłaniania magnezu, powstawania kamieni nerkowych, zapalenia stawów i zaburzeń pracy serca.
Polecany artykuł:
Których warzyw nie wolno jeść na surowo?
Wiele warzyw przed zjedzeniem należy poddać prawidłowej obróbce. Inaczej, skutki dla nas i naszego żołądka, mogą okazać się opłakane. Mowa jest tutaj o ziemniakach, bakłażanie, szparagach, czy roślinach strączkowych. Warto uważać też na warzywa, które nie są jeszcze do końca dojrzałe. Mowa tutaj chociażby o pomidorach. Po ich spożyciu mogą się pojawić mdłości, wymioty, kolki czy biegunka.