Tłusty Czwartek 2024. Na to wielkie święto rok w rok czekają wszystkie łasuchy. W dzień ten bowiem, wedle tradycji, dozwolone jest objadanie się bez ograniczeń, a kalorie nie mają najmniejszego znaczenia. Jemy przeważnie pączki. Sprawdzają się jednak też w tym dniu równie popularne faworki, czy donaty zwane też oponkami. Jak się okazuje, przepis na amerykańskie pączki nie jest zbyt skomplikowany. Siostra Anastazja zdradza, jak zrobić te najsmaczniejsze i najzdrowsze.
Tłusty Czwartek 2024. Przepis na donaty siostry Anastazji
W Tłusty Czwartek jemy przeważnie pączki. W całej Polsce właśnie taki zwyczaj jest najbardziej popularny. Na uwadze warto mieć, że nie wszyscy są ich fanami. Co w takim razie można zjeść zamiast tych smakołyków, aby uczciwie święcić Tłusty Czwartek w tym roku? Alternatywą mogą być inne słodkości i wypieki! Wystarczy przygotować lub kupić te, które naprawdę się lubi. Mogą być to chrupiące gofry z owocami, serniki, croissanty, bardzo proste bezy czy smakowite muffinki. W grę wchodzą też donaty, zwane inaczej oponkami, które mają nieco mniej kalorii. Są też mniejsze od tradycyjnych pączków i nie mają w środku żadnego nadzienia. Wprawdzie obchodzą swoje odrębne święto 2 czerwca, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zajadać je w Tłusty Czwartek. Donut z ang. oznacza pączuszek.
Przepis na oponki serowe. Składniki
Oponki serowe są miękkie i puszyste, doskonale komponują się z gęstym domowym lukrem czy czekoladową polewą. Potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej,
- 500 g zmielonego twarogu (może być gotowy na sernik lub zmielony w domu),
- 4 żółtka,
- 150 g śmietany 18%
- 100 g drobnego cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki wódki lub spirytusu,
- płaska łyżka sody oczyszczonej.
Mąkę przesiej do miski, dodaj zmielony ser i wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagnieć na elastyczne ciasto. Następnie oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na dość grubo (1,5-2 cm). Z ciasta wykrawaj krążki, a w środku każdego z nich zrób otwory małym kieliszkiem.Tak przygotowane oponki smaż w głębokim oleju kilka minut z każdej strony. Gotowe oponki odsącz na ręczniku papierowym i udekoruj wedle uznania.
Przepis na oponki drożdżowe. Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka,
- 3 żółtka,
- 60 g drobnego cukru,
- 100 g masła,
- szczypta soli.
Zacznij od przygotowania rozczynu. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, a następnie lekko wymieszaj z łyżką cukru oraz 50 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Całość zasyp 3 łyżkami mąki, nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20-25 minut. W tym czasie roztop i wystudź masło, a do miski przesiej resztę mąki. Dodaj żółtka, sól, resztę cukru oraz wystudzone masło. Na koniec wlej mleko oraz gotowy rozczyn i od razu zacznij zagniatać ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub w robocie kuchennym. Ponownie przykryj i odstaw na pół godziny, aby ciasto jeszcze raz wyrosło - powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm, a następnie wytnij krążki. W środku zrób otwory przy pomocy małej foremki lub kieliszka. Oponki wrzucaj na mocno rozgrzany olej i smaż kilka minut z każdej strony.