Dzika róża

i

Autor: Pixabay

Zdrowie

Ile witaminy C jest w dzikiej róży? Poznaj właściwości tej rośliny

2023-10-03 14:07

Gdy jesteśmy przeziębieni często pijemy herbatę z cytryną. Przyjęło się, że to właśnie ten owoc jest świetnym źródłem witaminy C. Nie wszyscy jednak pamiętamy o dzikiej róży. Już trzy owoce tej rośliny zapewniają nam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poznaj właściwości dzikiej róży.

Większość z nas, słysząc o witaminie C, ma w głowie cytrynę. Często zapominamy jednak o owocach dzikiej róży. Są one niedocenionym źródłem witaminy C, które możemy pozyskać w Polsce za darmo

Dzika róża - niedocenione źródło witaminy C

Witamina C obecna w dzikiej róży to w większości forma kwasu askorbinowego, uzupełniana również o antyoksydanty i polifenole. Dzięki temu witamina C jest znacznie bardziej cenniejsza dla naszego organizmu niż taka pozyskana z suplementów czy tabletek. 

W 100 g owoców dzikiej róży znajdziemy aż 426 mg naturalnej witaminy C. Jest to znacznie więcej niż we wszystkich cytrusach czy sezonowych owocach i warzywach. Mimo że to właśnie cytryna jest uznawana za najbogatszą w witaminę C, to w 100 g jest jej zaledwie 53 mg

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Aby dostarczyć jej wystarczającą dzienną dawkę, wystarczy:

  • zjeść 3 świeże owoce dzikiej róży;
  • wypić 2,5 l herbaty z dzikiej róży;
  • zjeść 80 g domowego dżemu z dzikiej róży. 

Owoce dzikiej róży są źródłem znacznie więcej ilości witamin niż C, m.in: A, E, B1, B2, K oraz innych grup związków, karotenoidów i pektyn. Są uważane za bardzo energetyzujące i pomocne w leczeniu wielu chorób.

Jak jeść owoce dzikiej róży, aby wykorzystać najwięcej witaminy C?

Teoretycznie najwięcej witaminy C mają surowe owoce dzikiej róży. Można je jeść, jednak są kwaśne i nie wszystkim może się spodobać ten smak. Nie oznacza to, że trzeba się poddać z jedzeniem owoców dzikiej róży. Zawsze można wprowadzić kilka innych pomysłów do diety, m.in:

  • świeże owoce dzikiej róży dodawać do herbaty zamiast cytryny;
  • wycisnąć sok z zebranych owoców dzikiej róży i wymieszać go z sokiem ze słodkich owoców;
  • pokroić miąższ dzikiej róży w drobne plasterki i dodać je do owsianki;
  • dodać owoce dzikiej róży bez pestek do koktajlu;
  • zrobić sok z dzikiej róży i dodawać go do wody zamiast soku z cytryny;
  • zrobić dressing do sałatki na bazie miąższu lub soku z dzikiej róży z miodem, oliwą i przyprawami. 

Należy pamiętać, że witamina C jest mało stabilna termicznie, co oznacza, że każda forma obróbki będzie zmniejszać jej zawartość w porównaniu do świeżych owoców. Jest jej jednak tyle, że nawet po przerobieniu owoców dzikiej róży na dżem, sok lub nalewkę, organizm ma jeszcze sporo witaminy C do wykorzystania. 

M jak miłość. Nowy ksiądz w Grabinie. Wejdzie w konflikt z Kisielową