Dolnośląski Festiwal Dyni na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń w regionie. Impreza co roku przyciąga tłumy mieszkańców województwa dolnośląskiego, jak i turystów. Festiwal organizowany jest w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego (ul. H. Sienkiewicza 23).
Jubileuszowa edycja Dolnośląskiego Festiwalu Dyni
W tym roku wydarzenie ma wyjątkowy charakter, bo tym razem przypada dwudziesta edycja Dolnośląskiego Festiwalu Dyni.
- Poza kultowymi konkursami na najcięższą dynię, czy konkursem na najdziwniejszą dynię do zaoferowania mamy o wiele więcej atrakcji! - zapowiadają organizatorzy.
Dynie w całym ogrodzie. Kucharze zaproszą na degustację
Impreza poświęcona jest zarówno dyni, jak przetworom i potrawom z dyni. Tradycyjnie na terenie ogrodu odbywać się będą konkursy na największą dynię lub na dynię posiadającą najbardziej niezwykły i niespotykany kształt. Będzie także degustacja pachnących i smacznych dań z dyni, na którą zaproszą kucharze.
W festiwalu weźmie udział ponad stu wystawców, u których można będzie kupić różnego rodzaju dynie jadalne i ozdobne. Ponadto na stoiskach zobaczymy także miody, oleje roślinne, przyprawy, zdrową żywność czy wyroby rękodzielnicze.
Kilka dni przed imprezą na rabatach i trawnikach ogrodu będzie można podziwiać „dyniowe strachy” i „dyniowe potworki”.
Szczegółowy program wydarzenia:
- „Największa dynia” – rozpoczęcie konkursu, godz. 12:00
- „Najpiękniejsza dynia” – rozstrzygnięcie konkursu, godz. 13:00
- Plener plastyczny „Dyniowe Potworki” – od godz. 10:00 do 15:00
- Konkurs dla dzieci i dorosłych „Łuskanie pestek dyni na czas”– od godz. 12:00 do 14:00
- Konkurs dla dzieci i dorosłych „Łowcy Dyni” – od godz. 12:00 do 15:00
- Plener malarski „Kolory jesieni ” – od godz. 11:00 do 15:00
- Warsztaty „Dyniowe Maski” – od godz. 12:00 do 15:00
- Dyniowe makijaże – od godz. 13:00 do 16:00
- Zabawy muzyczne; zespół piosenki i tańca MDK Śródmieście – godz. 14:00
Festiwal Dyni we Wrocławiu zapoczątkowany został w 2004 roku. Od początku promował zdrowotne właściwości dyni. Z roku na roku przyciągną coraz większą publikę i smakoszy dyniowych potraw.