Z tego dania najbardziej słynie Dolny Śląsk. Co to jest "śląskie niebo"?
"Śląskie niebo" jest daniem, z którego najbardziej słynie województwo dolnośląskie. To mięsna potrawa przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje. Głównym produktem jest gotowane, uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe. Dodatkowo, przygotowuje się również sos z suszonych owoców i, w zależności od opcji, całość można doprawić powidłami, cynamonem, cytryną, mąką i cukrem.
Co ciekawe, kiedyś podawano "śląskie niebo" jako rekompensatę za nieodpłatną pracę podczas skubania pierza i pracy przy kądzieli. Potrawa ta pokazywana była również w różnych programach kulinarnych. Robert Makłowicz w programie "Opolski smak" zaprezentował krok po kroku, jak przyrządzić i podać to danie.
Jak zrobić "śląskie niebo"?
Sposób przygotowania nie należy do najłatwiejszych, jednak smak rekompensuje czas poświęcony na gotowanie. Oto przepis na "śląskie niebo":
- suszone owoce moczymy przez całą noc w zimnej wodzie;
- wieprzowinę gotujemy około godziny, po czym dodajemy namoczonych owoców razem z płynem, w którym się moczyły, i dogotowujemy;
- mięso wyjmujemy, a z zachowanego wywaru sporządzamy sos, dodając do niego zasmażkę lub gęste powidła;
- przygotowany sos doprawiamy cukrem, solą, cynamonem, utartą skórką i sokiem z cytryny;
- mięso kroimy w grube plastry, następnie układamy na talerzu z kluskami, polewamy sosem i ozdabiamy owocami.