Gdy na zewnątrz jest ciepło i spadnie dużo deszczu, jest duża szansa, że pogoda obdarzy nas bogactwem leśnych okazów. Grzybobranie to zajęcie bardzo przyjemne i relaksujące, a obfite zbiory dają pole do popisu w kuchni. Najlepszym terminem dla grzybiarzy jest połowa lata i jesień. W lasach już królują podgrzybki, maślaki, koźlarze czy kanie. Miłośnicy kurek także nie powinni narzekać. Jest ich całkiem sporo. A to właśnie z tych grzybów można zrobić mnóstwo pysznych potraw takich jak: zupę grzybową, sos do makaronu, kaszotto, zapiekankę, czy polędwiczki w sosie kurkowym. Idealna będzie nawet zwykła jajecznica. Kurki, aby się nie zmarnowały, możemy też zamrozić.
Jak zamrozić kurki? Najlepsze sposoby
Jednym ze sposobów na przechowywanie grzybów, aby pozostały świeże i aromatyczne, jest ich zamrożenie. Jak się okazuje, w przypadku kurek, trzeba zrobić to w odpowiedni sposób. Inaczej - mogą być gorzkie. Niezawodnym sposobem chwilowe poddanie grzybów działaniu wysokiej temperatury i dopiero potem zamrożenie ich. Jak dokładnie to zrobić?
Przygotuj sobie dwa garnki. W jednym zagotuj wodę z odrobiną soli, drugi napełnij zimną wodą. Potem wrzuć kurki do gotującej się wody na minutę, następnie od razu przełóż je do garnka z zimną wodą. Niech poleżą tam kilka minut. Dopiero potem, wysusz je na przykład przy pomocy ręcznika papierowego i włóż do pojemnika, w którym chcesz je zamrozić.