Gdzie zamówić pierogi i ciasta na Boże Narodzenie 2023? Ile to kosztuje?

i

Autor: pixabay.com zdj. ilustracyjne

Idą święta!

Gdzie zamówić pierogi i ciasta na Boże Narodzenie 2023? Ile to kosztuje?

2023-12-20 11:45

Wielkimi krokami zbliżają się najpiękniejsze święta w roku, czyli Boże Narodzenie. W wielu barach i restauracjach trwają już zapisy na tradycyjne domowe pierogi, czy ciasta. Sprawdzamy na przykładzie Wrocławia, gdzie można zamówić świąteczne dania oraz ile to wszystko kosztuje.

Listopad to czas, kiedy w sklepach przybywa świątecznych dekoracji. Atmosferę zbliżających się świąt czuć coraz bardziej, a więc i czas już powoli myśleć o tym, co powinniśmy mieć na bożonarodzeniowym stole. Jedni będą przygotowywać potrawy samodzielnie, a inni skorzystają z cateringu.

Słynne pierogi z kapustą i grzybami oraz świąteczne ciasta

Na wielu polskich stołach w wigilijny wieczór tradycyjnie będzie królował barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, ryba, kutia, czy kompot z suszu. Przygotowując świąteczny stół coraz więcej osób wybiera możliwość zamówienia potraw. Chcemy mieć na stole tradycyjne domowe dania, w tym uszka z grzybami, pierogi i rybę.

Bardzo często restauracje, bary, czy sklepy z regionalnymi produktami oferują możliwość zamówienia świątecznych potraw. Trzeba się jednak spieszyć, bo święta zbliżają się wielkimi krokami, a chętnych do składania zamówień nie brakuje.

Ile kosztują świąteczne potrawy w 2023 roku? Ceny za kilogramy i za sztuki

Ogłoszeń wraz z całym świątecznym menu przybywa w internecie. Sprawdziliśmy kilka z miejsc, w których zamówicie dania na Boże Narodzenie 2023. Możliwość Oferty z dostawą organizują np. firmy cateringowe. I tak np. w Catering Wrocław w ofercie znalazł się zestaw świąteczny 12 potraw za 160 zł od osoby (w tym np. barszcz z uszkami i grzybami - 10 szt, bigos świąteczny z grzybami i śliwkami, pasztet pieczony, szynka świąteczna, czy sałatka jarzynowa). Dodatkowo w ofercie lokalu znajdziemy m.in. pierogi z kapustą i grzybami suszonymi za 3 zł/sztuka, krokiety z kapustą i grzybami za 13 zł/szt, ryba po grecku (dorsz) za 20 zł/100 g dorsza plus sos, czy zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami za 18 zł/porcja. Firma cateringowa dostawy będzie realizować 23 i 24 grudnia.

Ofertę opublikował niedawno także Master Catering na Facebooku. W menu wigilijnym jest np. barszcz czerwony za 20 zł, zupa grzybowa za 35 zł, gołąbki wege za 34 zł, bigos mięsny za 50 zł, czy kutia za 90 zł. Zamówienia są tu składane do 15 grudnia lub do wyprzedania.

Uszka, czy pierogi zamówimy na święta także w sklepach z regionalną żywnością. Tak jest m.in „W starej Rzeźni” przy ul Szewskiej we Wrocławiu, gdzie w menu znalazły się np.

  • ruskie pierogi – 36 zł/kg
  • krokiety z kapusta – 44 zł/kg
  • kopytka – 32 zł/ kg
  • ryba po grecku – 400 g za 20 zł
  • barszcz czerwony gotowy – litr za 12 zł, do odgrzania
  • uszka z pieczarkami 63 zł/kg
  • uszka z grzybami za 82 zł/kg
  • sernik – 44 zl za kg

Ofertę wigilijną opublikował także Czerwona Cebula Bar&Restauracja przy ul. Kromera 2 we Wrocławiu, gdzie zamówimy m.in. pierogi ruskie za 60 zł/kg (ok. 25 szt.), pierogi z kapustą i grzybami 65 zł/kg (ok. 25 szt.), uszka z grzybami 90 zł/kg (60 szt.), krokiet z kapustą i grzybami 8 zł/szt., sałatka jarzynową 40 zł/kg, rybę po grecku 70 zł/kg, śledzia ze śmietaną, jabłkiem i koperkiem 48 zł/kg, czy chleb własnego wypieku z ziarnami 25 zł/szt.

Zamówienia na słynne pierogi przyjmuje również Pierogarnia Kuchnia Domowa przy ul. Legnickiej 23 we Wrocławiu. Jak usłyszeliśmy od przedstawicieli tej restauracji, sprzedawane są pierogi na wagę. I tak np. za pierogi z kapustą i grzybami zapłacimy 39 zł/kg, a z mięsem 40 zł/kg. Za kołduny z mięsem trzeba będzie wydać 79 zł/kg, a za śląskie kopytka 27 zł/kg. Zamówienia składane są tu do wtorku, 19 grudnia.

Jak powiedziano nam w Cukierni Łomżanka przy ul. Ruskiej 10 we Wrocławiu, w tym roku za serniki, babki i keksy wydamy najpewniej ok. 55 zł/kg lub więcej. Ceny są jeszcze ustalane.

Dywany z Kowar były słynne na całym świecie. Pracownicy fabryki uczyli się tkactwa w Turcji