Czekolada turecka - konkurencja dla czekolady dubajskiej?

i

Autor: screenshot Instagram overdoseistanbul/tiktok alexandra zebrowska

Musisz tego spróbować!

Czekolada dubajska ma konkurencję? Poznaj przepis na czekoladę turecką. Czy to nowy hit?

2025-02-25 14:27

Z pewnością każdy z nas słyszał o czekoladzie dubajskiej. W ostatnich tygodniach ten słodki deser zyskał ogromną popularność w mediach społecznościowych. Wielu użytkowników robi ją samemu w domu, inni za to wolą kupić ją w sklepie. Niedawno w Internecie pojawił się też przepis na czekoladę turecką. Czy będzie to nowy hit?

Spis treści

  1. Co to jest czekolada turecka?
  2. Czekolada turecka - przepis

Co to jest czekolada turecka?

Czekolada jest jednym z najpopularniejszych słodyczy na świecie. Wśród nas są zwolennicy czekolady mlecznej, gorzkiej, białej czy też z orzechami. W ostatnich tygodniach w Internecie ogromną popularność zdobyła dubajska czekolada. Jest to połączenie właśnie czekolady, kremu pistacjowego i ciasta kataifi

W mediach społecznościowych zobaczymy wiele filmów, na których internauci albo sami ją przygotowują, albo testują tę, którą kupili w danym sklepie. Moda na ten deser spowodował bowiem, że już w większości supermarketów możemy go kupić. Czy dubajska czekolada ma jednak konkurencję?

W Internecie coraz częściej możemy natknąć się na filmy pokazujące przepis na czekoladę... turecką. Ze względu na jeden ze składników, niektórzy nazywają ją również anielską czekoladą. Jest to połączenie:

  • herbatników;
  • czekolady;
  • pasty z nerkowców;
  • Pişmaniye (tureckie nitki cukrowe).

Czekolada turecka - przepis

Aby przygotować czekoladę turecką, najpierw przygotujmy sobie wszystkie potrzebne składniki:

  • Pişmaniye (tureckie nitki cukrowe);
  • herbatniki (najlepiej karmelizowane ciastka marki Lotus Biscoff);
  • olej;
  • około trzy tabliczki (najlepiej białej) czekolady;
  • jadalny brokat w spray'u;
  • barwniki spożywcze.

Przygotowanie:

  • Herbatniki kruszymy i wrzucamy do blendera. Następnie dodajemy olej i wszystko miksujemy;
  • Białą czekoladę dzielimy na kostki, wrzucamy do dwóch misek i rozpuszczamy nad kąpielą wodną;
  • Silikonowe formy do robienia czekolady spryskujemy jadalnym brokatem, a następnie rozsmarowujemy go po formach;
  • Do roztapiającej się czekolady dodajemy barwniki spożywcze;
  • Roztopioną czekoladę w jednym kolorze wlewamy do formy, rozsmarowujemy, a następnie wylewamy zbyt dużą ilość (czekolada ma być do około 1/3 wysokości formy);
  • Formę z wylaną czekoladą wkładamy do zamrażarki tak, aby czekolada zastygła;
  • Gdy wyciągniemy już zastygniętą czekoladę, kładziemy na nią zblendowane herbatniki i rozprowadzamy po całej formie;
  • Pişmaniye (tureckie nitki cukrowe) kładziemy na warstwę herbatników oraz ugniatamy na całej powierzchni;
  • Wylewamy pozostałą roztopioną czekoladę w kolorze, który jest na dole formy;
  • Całość wkładamy do zamrażarki, aż zastygnie.
Wrocław Radio ESKA Google News
Autor:
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę