Spis treści
Co to jest czekolada turecka?
Czekolada jest jednym z najpopularniejszych słodyczy na świecie. Wśród nas są zwolennicy czekolady mlecznej, gorzkiej, białej czy też z orzechami. W ostatnich tygodniach w Internecie ogromną popularność zdobyła dubajska czekolada. Jest to połączenie właśnie czekolady, kremu pistacjowego i ciasta kataifi.
W mediach społecznościowych zobaczymy wiele filmów, na których internauci albo sami ją przygotowują, albo testują tę, którą kupili w danym sklepie. Moda na ten deser spowodował bowiem, że już w większości supermarketów możemy go kupić. Czy dubajska czekolada ma jednak konkurencję?
W Internecie coraz częściej możemy natknąć się na filmy pokazujące przepis na czekoladę... turecką. Ze względu na jeden ze składników, niektórzy nazywają ją również anielską czekoladą. Jest to połączenie:
- herbatników;
- czekolady;
- pasty z nerkowców;
- Pişmaniye (tureckie nitki cukrowe).
Czekolada turecka - przepis
Aby przygotować czekoladę turecką, najpierw przygotujmy sobie wszystkie potrzebne składniki:
- Pişmaniye (tureckie nitki cukrowe);
- herbatniki (najlepiej karmelizowane ciastka marki Lotus Biscoff);
- olej;
- około trzy tabliczki (najlepiej białej) czekolady;
- jadalny brokat w spray'u;
- barwniki spożywcze.
Przygotowanie:
- Herbatniki kruszymy i wrzucamy do blendera. Następnie dodajemy olej i wszystko miksujemy;
- Białą czekoladę dzielimy na kostki, wrzucamy do dwóch misek i rozpuszczamy nad kąpielą wodną;
- Silikonowe formy do robienia czekolady spryskujemy jadalnym brokatem, a następnie rozsmarowujemy go po formach;
- Do roztapiającej się czekolady dodajemy barwniki spożywcze;
- Roztopioną czekoladę w jednym kolorze wlewamy do formy, rozsmarowujemy, a następnie wylewamy zbyt dużą ilość (czekolada ma być do około 1/3 wysokości formy);
- Formę z wylaną czekoladą wkładamy do zamrażarki tak, aby czekolada zastygła;
- Gdy wyciągniemy już zastygniętą czekoladę, kładziemy na nią zblendowane herbatniki i rozprowadzamy po całej formie;
- Pişmaniye (tureckie nitki cukrowe) kładziemy na warstwę herbatników oraz ugniatamy na całej powierzchni;
- Wylewamy pozostałą roztopioną czekoladę w kolorze, który jest na dole formy;
- Całość wkładamy do zamrażarki, aż zastygnie.

Polecany artykuł: