Chcesz być fit w Tłusty Czwartek? Koniecznie zrób te pączki! [PRZEPIS]

i

Autor: Shutterstock

Jedzenie

Chcesz być fit w Tłusty Czwartek? Koniecznie zrób te pączki! [PRZEPIS]

2024-01-19 10:34

Tłusty Czwartek to dzień i jednocześnie święto dla wszystkich łasuchów. Właśnie wtedy każdy z nas może jeść pączki i faworki do oporu, nie licząc kalorii. Są wśród nas jednak tacy, którzy dbają o linię, a nie chcą sobie odmawiać słodkości. Co można zrobić w tej sytuacji? Fit pączki.

Tłusty Czwartek 2024. Na to wielkie święto rok w rok czekają wszystkie łasuchy. Wypada w tym roku 8 lutego. W dzień ten, wedle tradycji, dozwolone jest objadanie się bez ograniczeń, a kalorie nie mają najmniejszego znaczenia. Jemy przeważnie pączki. Sprawdzają się jednak też w tym dniu równie popularne faworki i oponki. Jednak nie wszyscy w Tłusty Czwartek są w stanie pozwolić sobie na tego typu przyjemności. Mowa jest tutaj o osobach, które dbają o linię i odżywiają się nieco zdrowiej.

Pączki być może są smaczne, jednak mają swoje wady. Jeden ma aż 300 kalorii. W dodatku nie posiada żadnych wartości odżywczych. Aby go spalić musimy na przykład biegać przez minut 40 lub przez 35 minut wykonywać znane fitnessowe ćwiczenie burpee. Ciekawą alternatywą mogą się okazać fit pączki, które są równie smaczne.

Fit pączki. Przepis

Zdrowe pączki w wersji light można z powodzeniem przyrządzić samodzielnie w domu. Warto zrezygnować z ich smażenia, zastępując je pieczeniem. Pieczone pączki przyrządza się w taki sam sposób jak smażone, tylko po ich ukształtowaniu wkłada się je na ok. 15 min do piekarnika w temperaturze 185°, najlepiej w formie do muffinek. Fit pączek ma ok. 80 kcal mniej, niż jego smażony odpowiednik, czyli nieco ponad 200. Jest także mniej tłusty i lżejszy, a w smaku przypomina ten tradycyjny.

Składniki (na około 30 porcji):

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 g świeżych drożdży
  • 750 g mąki pszennej (może być tortowa lub do wypieków drożdżowych)
  • 100 g ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika białego cukru
  • 1,5 małej łyżeczki soli
  • 6 jajek
  • 300 g miękkiego masła
  • marmolada pomarańczowa niskosłodzona lub domowa konfitura z róży

Jak zrobić fit pączki?

  • Świeże drożdże należy wyjąć z lodówki, aby się ociepliły.
  • Należy sporządzić rozczyn – wymieszać razem ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę ksylitolu i 1 łyżeczkę mąki, a następnie odstawić na ok. 10 minut pod przykryciem.
  • >Przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier, a następnie dokładnie wymieszać. Wlać rozczyn z drożdży i mieszać wszystkie składniki łyżką. Następnie dodać jajka i znów mieszać.
  • Powstałą masę najlepiej wyrabiać ręką przez ok. 5-10 minut. Przestać dopiero wtedy, gdy ciasto będzie idealnie gładkie.
  • To nie koniec wyrabiania. Teraz należy po kawałeczku dodawać miękkie masło przez cały czas wyrabiając ciasto. Po ok. 10 minutach powinno być elastyczne i odklejać się od ręki. To znak, że można przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
  • Ciasto należy wyjąć z miski i położyć na stolnicę. Wyrabiać do momentu, gdy znikną pęcherze powietrza. Następnie uformować placek o grubości ok. 1 cm.
  • Za pomocą szklanki należy wyciąć w cieście ok. 30 kółek, na ich środek kłaść łyżeczkę marmolady lub konfitury i uformować z nich zgrabne kulki.
  • Przygotowane fit pączki należy odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
  • Nagrzać piekarnik do 180°C i piec przez ok. 15 minut bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować wierzch pączków roztrzepanym jajkiem.
Tłusty czwartek we Wrocławiu