Atmosferę nadchodzących świąt wielkanocnych czuć coraz bardziej. To najwyższy czas, żeby pomyśleć, co chcemy mieć na świątecznym stole. Nie wszyscy jednak będą samodzielnie przyrządzali potrawy. Część z nas wybierze catering, który w ostatnich latach stał się bardzo popularny. Trzeba się spieszyć z zamówieniami, bo chętnych na dania na wynos nie brakuje.
Wielkanoc 2024. Ile trzeba zapłacić za świąteczny catering?
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć takich słynnych potraw jak chociażby sałatka jarzynowa z majonezem, żurek, czy biała kiełbasa. Od początku marca ogłoszeń firm cateringowych przybywa w internecie. Można zamawiać poszczególne dania, jak i całe zestawy dla rodzin. Sprawdzamy zatem ceny w restauracjach, które przygotowują potrawy wielkanocne na wynos. Ile trzeba zapłacić za dania i ciasta na święta?
Słynny wielkanocny żurek
Na Wielkanoc koniecznie musi być żurek. Bez niego nie ma świąt. Ten z białą kiełbasą na zakwasie kosztuje 25 zł za słoik 0,9 l (Master Catering Wrocław). Podobnie kosztuje żurek wegański z tofu wędzonym. Zakwas na żur 0,9 l kosztuje 15 zł. W restauracji Browar Prost za litr żurku z jajkiem i białą kiełbasą zapłacimy 39 zł.
Sałatki, jajka, gołąbki i pasztety
Święta wielkanocne bez sałatki jarzynowej? To niemożliwe! We wszystkich ofertach cateringowych to podstawowe danie zamawiane na Wielkanoc. I tak: za kilogram sałatki jarzynowej zapłacimy w tym roku 38 – 40 złotych. Podobnie za sałatkę żydowską. Jeśli będziemy chcieli zamówić sałatkę z tuńczykiem wydamy 45 zł/kg, a za sałatkę tatarską 50 zł/kg.
Za gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami wydamy 36 zł/kg. 2 złote więcej zapłacimy za te z mięsem i ryżem. Bigos mięsny to wydatek od 50 do 79 zł/kg. Za galaretkę wieprzową lub drobiową będziemy musieli zapłacić 10 zł/200 g. Śledź w sosie tatarskim kosztuje 48 zł/kg, a za ćwikła z chrzanem zapłacimy 6 zł/0,5 kg. Poza tym na stole wielkanocnym może być pasztet, za który trzeba będzie zapłacić 49 zł/kg, kotlety de vollaile 20 zł/1szt.
Możemy też pokusić się o zamówienie całych zestawów. I tak np. zestaw wielkanocny dla jednej osoby oferowany przez Catering Wrocław kosztuje 135 zł. Zawiera: żurek wielkanocny, białą kiełbasę duszoną z cebulką (2 szt.), jajka wiejskie w sosie tatarskim (2 szt.), jajka wiejskie w sosie ziołowym (2 szt.), mięso pieczone (100 g), pasztet pieczony (100 g), szynkę świąteczną (100 g), sałatkę jarzynową tradycyjną (100 g), sałatkę ziemniaczano -jajaeczną (100 g), ćwikła i ogórki małosolne. Dodatkowo można zamówić np. żurek (300 ml) za 15 zł oraz pasztet wegetariański za 15 zł./100 g.
Wielkanocne ciasta. Mazurki, babki, keksy i serniki
Nie ma to jak świąteczny deser. To nieodłączny element Wielkanocy. W ofertach cukierni dostępne są najsłynniejsze wielkanocne wypieki. Ile kosztują ciasta i desery na Wielkanoc 2024? W popularnej Cukierni Łomżanka we Wrocławiu możemy zamówić np. mazurek tradycyjny za 29 zł (mały), 39 zł (duży). Babka drożdżowa mała kosztuje 22 zł/szt., a duża 32 zł/szt. Makowiec kosztuje 59 zł/kg. Za keks z bakaliami zapłacimy 59 zł/kg, a za sernik krakowski z rodzynkami lub bez lub z brzoskwinią zapłacimy 65 zł/kg. W ofercie są też np. babeczki do święconki za 6 zł./szt. Oraz rolada deserowa z kremem i galaretką za 75 zł/kg.
Zamówienia na catering wielkanocny trzeba składać maksymalnie do około 24-28 marca. Pamiętać trzeba, że moce przerobowe restauracji i cukierni są ograniczone, warto się pospieszyć.
Polecany artykuł: