Uczniowie mogli naśladować Paulinę Foremny zwyciężczynie 4 edycji MasterChefa Junior. - Gotujemy po prostu zdrowe rzeczy zero waste. Z pierwszą grupą przygotowaliśmy spaghetti bolognese, ale wegańskie, bez mięsa. Robiliśmy też zdrowy koktajl z jarmużu, ze szpinakiem, sokiem jabłkowy i z bananem - wymienia Paulina Foremny
Wrocław stawia na zdrowe odżywianie w szkołach i przedszkolach. - Program 'Zdrowe Żywienie Małych Wrocławian" funkcjonuje od lat. Nadajemy certyfikaty takiej właśnie szkoły, która dba o zdrowie i promuje zdrowe żywienie. Wykluczamy produkty, które powodują otyłość, albo takie, które są niezdrowe - dodaje Jarosław Delewski, dyrektor departamentu edukacji. Pilotaż miał sprawdzić, czy wrocławskie dzieci chętnie będą uczestniczyć w takich zajęciach.
W przyszłości młodzi szefowie kuchni zaczną się pojawiać we wrocławskich szkołach, gdzie każdy uczeń będzie miał możliwość wspólnego gotowania z nimi.