Na pomysł podawania pacjentom z koronawirusem lodów z mleka karmiących matek wpadli lekarze ze szpitala Emma Kinderziekenhuis w Amsterdamie. Jako pierwsi takich lodów spróbują seniorzy z holenderskich domów opieki.
Jednak nie wszystkie kobiety mogą oddawać mleko na ten cel. "Lekiem" może być mleko tylko tych kobiet, które już przeszły zakażenie. Dlaczego mleko karmiących matek jest tak niezwykłe? Otóż przeciwciał nie likwiduje nawet pasteryzacja, a pokarm musi być pasteryzowany. Co ciekawe, przeciwciała są w mleku karmiących matek nawet przez 6 miesięcy! Ponadto taki pokarm ma też ważne substancje czynne, działające na nasz układ odpornościowy.
Polscy naukowcy na razie sceptycznie podchodzą do tych badań, uważając, że organizm strawi białka, a tym samym jest niewielka szansa, że przeciwciała przedostaną się do układu krwionośnego.
Polecany artykuł: