Oto najlepszy przepis na pierniczki. Dzięki temu będą miękkie aż do Bożego Narodzenia

i

Autor: Canva

Święta Bożego Narodzenia 2023

To ostatni moment na upieczenie pierniczków, aby były miękkie na święta. Sprawdź najlepszy przepis na miękkie pierniczki

2023-11-24 10:47

Część z nas z pewnością myśli już o Świętach Bożego Narodzenia. W naszych głowach pojawiają się pytania m.in. jakie prezenty kupić naszym bliskim pod choinkę. Nie możemy również zapomnieć o upieczeniu pierniczków. To już ostatni moment na ich zrobienie, aby były miękkie na Boże Narodzenie. Sprawdź najlepszy przepis na miękkie pierniczki na święta.

Z pewnością nie można zaprzeczyć, że Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim pieczenie pierniczków. W niektórych domach odbywa się nawet rodzinne pieczenie tych świątecznych słodkości.

To już jednak ostatni dzwonek, żeby przygotować ciasto na pierniczki, aby te były później miękkie. Sprawdź najlepszy przepis na miękkie pierniczki świąteczne. 

Oto najlepszy przepis na miękkie pierniczki na Święta Bożego Narodzenia

Składniki: 

  • 140 g cukru pudru;
  • 60 g masła;
  • 100 g miodu;
  • 2 jajka;
  • przyprawa do piernika;
  • 400 g mąki typu 650;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej. 

Sposób przygotowania:

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, miód oraz cukier puder, a kiedy wszystko się rozpuści odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Dodajemy jajka (jedno po drugim), cały czas mieszając. 
  3. Przez sitko przesypujemy kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz mąkę typu 650.
  4. Mieszamy wszystko delikatnie łopatką, a następnie dlońmi.
  5. Kiedy wszystkie składniki się połączą, odkładamy ciasto do lodówki na 2 tygodnie (jeśli nie mamy tyle czasu, możemy wypiec pierniczki dzień później). 
  6. Gotowe, schłodzone ciasto wykładamy na blat, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość 3 mm. 
  7. Następnie wykrawamy wybrane kształty i układamy je na blaszce na papierze do pieczenia. 
  8. Pieczemy je w piekarniku przez 10 minut w 175 stopniach
  9. Po tym czasie, kiedy pierniczki wyschną, smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut na suszenie w temperaturze 80 stopni
  10. Mamy gotowe pierniczki. Smacznego!
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?