Z pewnością nie można zaprzeczyć, że Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim pieczenie pierniczków. W niektórych domach odbywa się nawet rodzinne pieczenie tych świątecznych słodkości.
To już jednak ostatni dzwonek, żeby przygotować ciasto na pierniczki, aby te były później miękkie. Sprawdź najlepszy przepis na miękkie pierniczki świąteczne.
Oto najlepszy przepis na miękkie pierniczki na Święta Bożego Narodzenia
Składniki:
- 140 g cukru pudru;
- 60 g masła;
- 100 g miodu;
- 2 jajka;
- przyprawa do piernika;
- 400 g mąki typu 650;
- 2 łyżki kakao;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, miód oraz cukier puder, a kiedy wszystko się rozpuści odstawiamy do wystygnięcia.
- Dodajemy jajka (jedno po drugim), cały czas mieszając.
- Przez sitko przesypujemy kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz mąkę typu 650.
- Mieszamy wszystko delikatnie łopatką, a następnie dlońmi.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą, odkładamy ciasto do lodówki na 2 tygodnie (jeśli nie mamy tyle czasu, możemy wypiec pierniczki dzień później).
- Gotowe, schłodzone ciasto wykładamy na blat, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość 3 mm.
- Następnie wykrawamy wybrane kształty i układamy je na blaszce na papierze do pieczenia.
- Pieczemy je w piekarniku przez 10 minut w 175 stopniach.
- Po tym czasie, kiedy pierniczki wyschną, smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut na suszenie w temperaturze 80 stopni.
- Mamy gotowe pierniczki. Smacznego!
Polecany artykuł: