TikTokerka zjadła rzadko spotykanego grzyba i mówi, że ma przez to nerwicę. Serwis usunął jej film

i

Autor: Canva/ wikimedia.pl

TikTokerzy

TikTokerka zjadła rzadko spotykanego grzyba i mówi, że ma przez to nerwicę. Serwis usunął jej film

2023-05-18 15:12

Soplówka jeżowata – grzyb, który od wieków znany jest z wielu swoich pozytywnych właściwości. Objęty ścisłą ochroną i bardzo rzadko spotykany. Nie przeszkadzał ten fakt jednak pewnej młodej influencerce, która postanowiła go zebrać i zjeść. Stwierdziła, że po spożyciu go dostała ataku paniki. TikTok usunął już to nagranie.

Paulina Kozioł to influencerka (nie)znana bardziej jako MuaPolina. Na Instagramie ma 77 tysięcy obserwatorów, a na TikToku już 1,3 miliona. Ostatnio opublikowała na TikToku nagranie, na którym odważnie opowiedziała, że po zjedzenie Soplówki jeżowatej pojawiły się u niej bardzo nietypowe i niebezpieczne skutki uboczne. Nagranie zniknęło już z serwisu społecznościowego, ale nie zrobiła tego TikTokerka, a sam TikTok.

„Tiktoka usunął mi TikTok. Odwołuję się, ale szczerze może to dobrze, bo dostałam tyle kontaktów do lekarzy, że na razie będę ratowała się tym (...). Potrzebuję przede wszystkim spokoju i pomocy, nie mam siły tłumaczyć nieprzyjaznym ludziom, co i jak. (...) Dodałam tego Tiktoka w desperacji, że może ktoś coś wie. Na razie muszę się chwytać tego, co już mam. Dziękuję wszystkim za pomoc. Może nie powinnam dodawać filmiku w stanie lęku, ale chciałam, żebyście widzieli prawdę o mnie i wiedzieli, jakie z zagrożenie może nieść ze sobą konsumpcja Soplówki” - napisała w oświadczeniu.

TikTokerka powiedziała, że po Soplówce jeżowatej dostała ataku paniki

MuaPolina mówiła na skasowanym już filmiku, że po zjedzeniu grzyba nie miała „zwykłego” zatrucia. Zaznaczyła, że zjadła usmażoną soplówkę, podobnie jak jej babcia, która nie odczuła żadnych skutków ubocznych. Jak ujęła to Paulina, po spożyciu posiłku dostała “ekstremalnej derealizacji ataków paniki”. - Od tamtego dnia nie jestem już taka sama - mówiła internautka, powstrzymując łzy. Przyznała, że lekarze załamują ręce.

Młoda kobieta wyjaśniła, że medycy podejrzewają u niej zapalenie układu nerwowego, choć, jak twierdzi, sam grzyb ponoć nie jest toksyczny, ale miał “obudzić już istniejące wirusy i patogeny obecne w jej organizmie”.  Przekazała, że nie wie jeszcze, co dokładnie mogłoby to być. - Będę się jeszcze testować, ale te wszystkie badania są strasznie drogie - załamała się. - Moje życie zamieniło się w prawdziwe piekło i cierpię każdego dnia, i nic nie jest tak, jak było. Nie wiem, kiedy z tego wyjdę i nie wiem do końca, jak z tym walczyć - przyznała.

Niedługo później Kozioł udostępniła w relacji odnośnik do dyskusji na Reddicie, w których internauci opowiadali o konsekwencjach konsumpcji tego samego grzyba. Kozioł zwróciła uwagę na to, iż wiedza o ewentualnych zagrożeniach powodowanych przez grzyba wcale nie jest rozpowszechniona - wręcz przeciwnie, właściwości Soplówki są nawet zachwalane.

- To jest grupa, którą odkryłam już po zjedzeniu, niestety te same objawy praktycznie wszyscy mają. I też im piszą i mówią, że to przypadek. Totalny przypadek i wszyscy przypadkiem dostaliśmy nerwicy po zjedzeniu Soplówki. Co jest w tym cholernym grzybie, że działa tak dewastująco na małą grupę ludzi? Tak zjedzenie go było błędem mojego życia i nie umiem sobie tego wybaczyć, ALE wszędzie pisze tylko, jaki jest super na mózg i jelita, jaki bezpieczny, że go jedzą w restauracjach i w Azji normalnie. Pewnie super działa na wiele osób, mówię, że na garstkę podziała tragicznie i może nie warto ryzykować? - przestrzegała (nie)znana influencerka.

Właściwości Soplówki jeżowatej

Wg Łukasza Smoły, absolwenta Łódzkiego Uniwersytetu Medycznego, kierownika apteki, który publikuje artykuły na portalu gemini.pl, Soplówka jeżowata jest niezwykle ciekawym grzybem, w którym odkryto wiele substancji bioaktywnych. Jej właściwości znane są od wielu lat w medycynie chińskiej i japońskiej.

Do najważniejszych z nich zaliczamy: 

  • 13 rodzajów erinacyn, czyli substancji odpowiedzialnych za pracę mózgu i wpływających na wytwarzanie komórek nerwowych;
  • hericenony, a więc związki wspomagające produkcję czynnika wzrostu nerwów (NGF);
  • polisacharydy (w tym beta-glukan);
  • aminokwasy;
  • kwasy tłuszczowe;
  • liczne związki mineralne (fosfor, potas, cynk, german, żelazo, selen);
  • witaminę D. 

Substancje zawarte w ekstrakcie z soplówki jeżowatej pomagają: 

  • zapobiegać rozwojowi demencji;
  • zmniejszać skutki choroby Parkinsona i Alzheimera;
  • przyśpieszać proces gojenia ran;
  • obniżać ciśnienie tętnicze;
  • zmniejszać poziom złego cholesterolu;
  • aktywnie stymulować pracę układu nerwowego poprzez wspomaganie wytwarzania komórek nerwowych;
  • chronić układ pokarmowy, wzmacniając pracę wątroby i żołądka;
  • zmniejszać ryzyko rozwoju choroby wrzodowej;
  • obniżyć poziom cukru we krwi;
  • poprawić funkcjonowanie mózgu, zwłaszcza w obszarze koncentracji i pamięci;
  • wzmocnić układ odpornościowy;
  • wspierać proces leczenia niektórych nowotworów, np. białaczek. 

Soplówka jeżowata jest grzybem pasożytniczym o niezwykle efektownym wyglądzie przypominającym lwią grzywę albo bujną brodę. Występuje pod różnymi nazwami: Lion’s Mane, Yamabushitake czy Hou Tou Gu.