Złote mleko - tradycyjny napój indyjski, który obecnie zyskuje popularność w świecie zachodnim ze względu na jego potencjalne korzyści zdrowotne. Stosowany był już w starożytności. Preparat wykorzystuje zalety kurkumy w połączeniu z innymi zdrowymi składnikami, takimi jak mleko kokosowe i czarny pieprz. Jest to napój, który od wieków jest używany w tradycyjnej medycynie chińskiej i medycynie ajurwedycznej.
Idealnie sprawdzi się, jeśli cierpimy na jesienne przeziębienie, zapalenie czy rozstrój żołądka. Złote mleko można pić także zapobiegawczo, aby wzmocnić swoją odporność i przez cały okres jesienno-zimowy nie zachorować. To naprawdę pyszny napój.
Złote mleko - na co najlepsze?
Złote mleko ma właściwie same zalety. Nie dość, że wzmacnia odporność, wywołuje wiele pozytywnych skutków w innych kategoriach zdrowotnych. pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Ma silne właściwości przeciwzapalne. Dzięki składnikom mikstury poprawia się nam koloryt i kondycja skóry. Jest także silnym i skutecznym antyoksydantem. Mocno obniża poziom cukru we krwi.
Polecany artykuł:
Złote mleko - przepis
Lecznicza mikstura powstaje na bazie mleka, kurkumy, imbiru i cynamonu. Złote mleko od wieków było stosowane przez hinduskich joginów. Już wtedy dostrzegli, że wzmacnia to ich odporność i poprawia trawienie. W tamtych czasach trunek ten robiono z mleka krowiego, teraz zamiennie może być to owsiane, migdałowe czy ryżowe. Wierzono też, że napój spowalnia procesy starzenia, wspiera walkę z infekcjami i pomaga w przypadku zaburzeń psychicznych.
Składniki:
- 1 szklanka mleka zwierzęcgo lub roślinnego;
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku;
- 1 plasterek imbiru (0,5 cala grubości, drobno posiekany);
- 1 szczypta pieprzu czarnego;
opcjonalnie:
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 szczypta chili
- 1/2 łyżeczki miodu
Na samym początku podgrzewamy mleko na średnim ogniu. Pozostałe składniki należy dodać do dużego kubka i dokładnie wymieszać. Następnie wlać łyżeczkę podgrzanego mleka do filiżanki i mieszać, aż płyn będzie gładki i bez grudek. Następnie dodać pozostałe mleko. Wszystko raz jeszcze zamieszać. Pozostałe kawałki imbiru mogą pozostać w filiżance lub zostać odcedzone. Na koniec można doprawić złote mleko do smaku i dodać opcjonalne przyprawy.
Złote mleko można również przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce do pięciu dni. Należy podgrzać je przed wypiciem.