Te pączki podbiją Tłusty Czwartek! Są z Korei i są zakręcone

i

Autor: iStock

Ale super!

Te pączki podbiją Tłusty Czwartek! Są z Korei i są zakręcone

2024-01-19 14:45

Tłusty Czwartek to dzień i jednocześnie święto dla wszystkich łasuchów. Właśnie wtedy każdy z nas może jeść pączki lub faworki do oporu, nie licząc kalorii. Nasze tradycyjne pączki są jak najbardziej smaczne, ale mogą okazać się już po prostu nudne. A może by tak coś innego? Jeśli chcesz spróbować nowych smaków, wypróbuj przepis na kkwabaegi czyli pączki prosto z Korei.

Tłusty Czwartek 2024. Na to wielkie święto czekają wszystkie łasuchy. W tłusty czwartek bowiem, wedle tradycji, dozwolone jest objadanie się bez ograniczeń, a kalorie nie mają najmniejszego znaczenia. Jemy przeważnie pączki. Sprawdzają się też w tym dniu faworki i oponki. Jeden z przesądów mówi, że kto tego dnia nie zje choćby jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.

Kkwabaegi to zakręcone pączki z Korei

W tym roku popularne mogą okazać się nieco inne pączki. Pochodzą z Korei. Kkwabaegi, bo to o nich mowa, to też pączki, ale nieco inne, niż nasze tradycyjne. Co je wyróżnia? Przede wszystkim kształt - są zakręcone. Nie mają żadnego nadzienia. Oprócz innego wyglądu, ich skład praktycznie niczym się nie różni. Ze względu na to, że w Korei cukier puder nie jest tak popularny, jak w Polsce, finalnie obsypuje się je drobnym cukrem i cynamonem.

Przepis na pączki kkwabaegi na kanale "Pierogi z Kimchi"

Jak zrobić koreańskie pączki? Zobaczcie poniżej na filmiku.

Składniki:

  • 40 g masła,
  • 150 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 400  g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

  • W niewielkim rondelku rozpuść masło. Przypilnuj, aby się nie przypaliło. Następnie zdejmij z ognia i ostudź.
  • Do masła dolej mleko w temperaturze pokojowej i cukier, wymieszaj.
  • W osobnej miseczce rozbij jedno jajko i dodaj jedno żółtko, delikatnie roztrzep. Wlej je do wcześniej przygotowanego masła.
  • Do wszystkich składników wsyp suche drożdże i wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  • Po tym czasie do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp szczyptę soli i cały czas mieszając powoli wlewaj przygotowane wcześniej drożdże. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej i sprężystej masy.
  • Po wyrobieniu odstaw ciasto pod przykryciem na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi objętość przenieś je na stolnice i podziel na 12 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, przykryj całość ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Po tym czasie każdy kawałek roluj w wałeczek o długości około 15 centymetrów. Następnie trzymając po dwóch stronach ciasto zacznij je zwijać w przeciwne strony.
  • Gdy ciasto będzie zwinięte, złap dwa końce, podnieś je, a ono zakręci się w finalny kształt.
  • Czynność powtarzaj na każdym kawałku. Po wykonaniu znowu pozostaw je do wyrośnięcia przez kolejne 30 minut.