Tłusty Czwartek 2024. Na to wielkie święto czekają wszystkie łasuchy. W tłusty czwartek bowiem, wedle tradycji, dozwolone jest objadanie się bez ograniczeń, a kalorie nie mają najmniejszego znaczenia. Jemy przeważnie pączki. Sprawdzają się też w tym dniu faworki i oponki. Jeden z przesądów mówi, że kto tego dnia nie zje choćby jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.
Kkwabaegi to zakręcone pączki z Korei
W tym roku popularne mogą okazać się nieco inne pączki. Pochodzą z Korei. Kkwabaegi, bo to o nich mowa, to też pączki, ale nieco inne, niż nasze tradycyjne. Co je wyróżnia? Przede wszystkim kształt - są zakręcone. Nie mają żadnego nadzienia. Oprócz innego wyglądu, ich skład praktycznie niczym się nie różni. Ze względu na to, że w Korei cukier puder nie jest tak popularny, jak w Polsce, finalnie obsypuje się je drobnym cukrem i cynamonem.
Przepis na pączki kkwabaegi na kanale "Pierogi z Kimchi"
Jak zrobić koreańskie pączki? Zobaczcie poniżej na filmiku.
Polecany artykuł:
Składniki:
- 40 g masła,
 - 150 ml mleka,
 - 1 jajko,
 - 1 żółtko,
 - 2 łyżki cukru,
 - 7 g suchych drożdży,
 - 400 g mąki pszennej,
 - szczypta soli,
 - olej do smażenia,
 - cukier puder,
 - cynamon.
 
Sposób przygotowania:
- W niewielkim rondelku rozpuść masło. Przypilnuj, aby się nie przypaliło. Następnie zdejmij z ognia i ostudź.
 - Do masła dolej mleko w temperaturze pokojowej i cukier, wymieszaj.
 - W osobnej miseczce rozbij jedno jajko i dodaj jedno żółtko, delikatnie roztrzep. Wlej je do wcześniej przygotowanego masła.
 - Do wszystkich składników wsyp suche drożdże i wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
 - Po tym czasie do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp szczyptę soli i cały czas mieszając powoli wlewaj przygotowane wcześniej drożdże. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej i sprężystej masy.
 - Po wyrobieniu odstaw ciasto pod przykryciem na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
 - Gdy ciasto podwoi objętość przenieś je na stolnice i podziel na 12 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, przykryj całość ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
 - Po tym czasie każdy kawałek roluj w wałeczek o długości około 15 centymetrów. Następnie trzymając po dwóch stronach ciasto zacznij je zwijać w przeciwne strony.
 - Gdy ciasto będzie zwinięte, złap dwa końce, podnieś je, a ono zakręci się w finalny kształt.
 - Czynność powtarzaj na każdym kawałku. Po wykonaniu znowu pozostaw je do wyrośnięcia przez kolejne 30 minut.