Tłusty Czwartek 2024. Na to wielkie święto czekają wszystkie łasuchy. W tłusty czwartek bowiem, wedle tradycji, dozwolone jest objadanie się bez ograniczeń, a kalorie nie mają najmniejszego znaczenia. Jemy przeważnie pączki. Sprawdzają się też w tym dniu faworki i oponki. Jeden z przesądów mówi, że kto tego dnia nie zje choćby jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.
Kkwabaegi to zakręcone pączki z Korei
W tym roku popularne mogą okazać się nieco inne pączki. Pochodzą z Korei. Kkwabaegi, bo to o nich mowa, to też pączki, ale nieco inne, niż nasze tradycyjne. Co je wyróżnia? Przede wszystkim kształt - są zakręcone. Nie mają żadnego nadzienia. Oprócz innego wyglądu, ich skład praktycznie niczym się nie różni. Ze względu na to, że w Korei cukier puder nie jest tak popularny, jak w Polsce, finalnie obsypuje się je drobnym cukrem i cynamonem.
Przepis na pączki kkwabaegi na kanale "Pierogi z Kimchi"
Jak zrobić koreańskie pączki? Zobaczcie poniżej na filmiku.
Polecany artykuł:
Składniki:
- 40 g masła,
- 150 ml mleka,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki cukru,
- 7 g suchych drożdży,
- 400 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- W niewielkim rondelku rozpuść masło. Przypilnuj, aby się nie przypaliło. Następnie zdejmij z ognia i ostudź.
- Do masła dolej mleko w temperaturze pokojowej i cukier, wymieszaj.
- W osobnej miseczce rozbij jedno jajko i dodaj jedno żółtko, delikatnie roztrzep. Wlej je do wcześniej przygotowanego masła.
- Do wszystkich składników wsyp suche drożdże i wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie do miski przesiej mąkę pszenną, wsyp szczyptę soli i cały czas mieszając powoli wlewaj przygotowane wcześniej drożdże. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej i sprężystej masy.
- Po wyrobieniu odstaw ciasto pod przykryciem na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość przenieś je na stolnice i podziel na 12 równych części. Każdą część uformuj w kulkę, przykryj całość ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie każdy kawałek roluj w wałeczek o długości około 15 centymetrów. Następnie trzymając po dwóch stronach ciasto zacznij je zwijać w przeciwne strony.
- Gdy ciasto będzie zwinięte, złap dwa końce, podnieś je, a ono zakręci się w finalny kształt.
- Czynność powtarzaj na każdym kawałku. Po wykonaniu znowu pozostaw je do wyrośnięcia przez kolejne 30 minut.