Posiłki w szpitalach lepsze? Lecznice chwalą się zdjęciami
Pomidorowa z ryżem, ziemniaczki gotowane z mintajem na parze, czy może zupa jarzynowa i pieczeń rzymska drobiowa? Można przyznać, że całkiem kusząco. Takie obiady serwują teraz w Dolnośląskim Szpitalu Specjalistycznym im. T. Marciniaka we Wrocławiu. To jedna z lecznic, która przystąpiła do pilotażowego programu „Dobry Posiłek”. Zgodnie z założeniami rządowego program ten ma poprawić jakość dań serwowanych dla pacjentów w szpitalach.
I tak każdego dnia szpitale, które dołączyły do programu muszą publikować tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia z posiłków. Potrawy mają być nie tylko zdrowe, ale i smaczne, a przede wszystkim bogate w składniki odżywcze i witaminy. Dzięki przystąpieniu do programu szpitale otrzymują z NFZ dodatkowe 25, 62 zł na wyżywienie pacjenta dziennie. Pomysł powstał w odpowiedzi na raport Najwyższej Izby Kontroli z 2018 roku. Wówczas wykazano znaczne nieprawidłowości w zakresie żywienia w szpitalach.
We Wrocławiu do programu „Dobry Posiłek” przystąpiły łącznie 13 szpitali i są to:
- Wojewódzki Szpital Specjalistyczny przy ul. Kamieńskiego
- Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego przy ul. Koszarowej
- Dolnośląski Szpital Specjalistyczny im. T. Marciniaka - Centrum Medycyny Ratunkowej przy ul. Fieldorfa
- Szpital Specjalistyczny im. A. Falkiewicza przy ul. Warszawskiej
- 4 Wojskowy Szpital Kliniczny Z Polikliniką SPZOZ przy ul. Weigla
- Dolnośląskie Centrum Onkologii, Pulmonologii I Hematologii przy pl. Hirszfelda
- Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza-Radeckiego przy ul. Borowskiej
- SPZOZ Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji przy ul. Ołbińskiej
- Dolnośląskie Centrum Chorób Serca im. prof. Zbigniewa Religi - Medinet Sp. z o.o., przy ul. Kamieńskiego
- Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego Sp. z o. o. przy ul. Korzeniowskiego
- Vratislavia Medica Sp. z o. o. przy ul. Lekarskiej
- Szpital Św. Antoniego w Ząbkowicach Śląskich, Wrocław przy ul. Pilczycka
- Bonifraterskie Centrum Medyczne Sp. z o. o. przy ul. Gen. Romualda Traugutta
Tak karmią pacjentów w szpitala we Wrocławiu. Co na śniadanie, obiad i kolację?
Zgodnie z umową podpisaną z NFZ, szpitale muszą zamieścić zdjęcia i jadłospis z przygotowywanych potraw na swojej stronie internetowej. I tak np. w Dolnośląskim Centrum Onkologii, Pulmonologii i Hematologii we Wrocławiu czytamy, że na śniadanie jest kasza kukurydziana na mleku, pieczywo pszenno-żytnie, masło, pasta jajeczna z jogurtem i natką pietruszki, sałata zielona i świeży ogórek. Do tego jabłko i kawa zbożowa z mlekiem. Na obiad szpinakowa, paprykarz drobiowy duszony, ryż gotowany. W przypadku diety normalnej surówka z jarzyn mieszanych i surówka z kapusty białej, a w diety łatwostrawnej jarzynka z wody.
W Dolnośląskim Szpitalu Specjalistycznym im. T. Marciniaka we Wrocławiu w menu na obiad znalazł się np. barszcz czerwony z ziemniakami, kasza jęczmienna perłowa, leczo pomidorowe z soczewicą, cukinią, włoszczyzną. Do tego woda. Na śniadanie maślanka, chleb razowy żytni z masłem, szynką z piersi kurczaka premium, pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa. Do tego herbata czarna.
W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym przy ul. Kamieńskiego we Wrocławiu na śniadanie dostaniemy np. kawę zbożową z mlekiem, pieczywo graham, masło, polędwicę drobiowa, jajko gotowane, sałatę, paprykę, jabłko, paluszki drożdżowe i kisiel owocowy. Na obiad rosół z makaronem i zieloną pietruszką, udko w jarzynach, ziemniaki gotowane, surówkę z marchwi i jabłka z jogurtem i kukurydzą, sałatkę z ogórka kiszonego z cebulą i kompot owocowy.