Wrocław

Oto jedzenie we wrocławskich szpitalach. Zobacz, jak karmią pacjentów. Na bogato?

2024-01-17 11:00

Jak karmią we wrocławskich szpitalach? Powinno być zdrowo i smacznie. W sieci co rusz pojawia się wiele komentarzy na temat szpitalnego jedzenia, są jego przeciwnicy, jak i zwolennicy. Część szpitali przystąpiła do programu „Dobry Posiłek”. Codziennie publikują zdjęcia przygotowywanych dań. Na co mogą liczyć pacjenci? Sprawdzamy.

Posiłki w szpitalach lepsze? Lecznice chwalą się zdjęciami

Pomidorowa z ryżem, ziemniaczki gotowane z mintajem na parze, czy może zupa jarzynowa i pieczeń rzymska drobiowa? Można przyznać, że całkiem kusząco. Takie obiady serwują teraz w Dolnośląskim Szpitalu Specjalistycznym im. T. Marciniaka we Wrocławiu. To jedna z lecznic, która przystąpiła do pilotażowego programu „Dobry Posiłek”. Zgodnie z założeniami rządowego program ten ma poprawić jakość dań serwowanych dla pacjentów w szpitalach.

I tak każdego dnia szpitale, które dołączyły do programu muszą publikować tygodniowe jadłospisy oraz zdjęcia z posiłków. Potrawy mają być nie tylko zdrowe, ale i smaczne, a przede wszystkim bogate w składniki odżywcze i witaminy. Dzięki przystąpieniu do programu szpitale otrzymują z NFZ dodatkowe 25, 62 zł na wyżywienie pacjenta dziennie. Pomysł powstał w odpowiedzi na raport Najwyższej Izby Kontroli z 2018 roku. Wówczas wykazano znaczne nieprawidłowości w zakresie żywienia w szpitalach.

We Wrocławiu do programu „Dobry Posiłek” przystąpiły łącznie 13 szpitali i są to:

  • Wojewódzki Szpital Specjalistyczny przy ul. Kamieńskiego
  • Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego przy ul. Koszarowej
  • Dolnośląski Szpital Specjalistyczny im. T. Marciniaka - Centrum Medycyny Ratunkowej przy ul. Fieldorfa
  • Szpital Specjalistyczny im. A. Falkiewicza przy ul. Warszawskiej
  • 4 Wojskowy Szpital Kliniczny Z Polikliniką SPZOZ przy ul. Weigla
  • Dolnośląskie Centrum Onkologii, Pulmonologii I Hematologii przy pl. Hirszfelda
  • Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. Jana Mikulicza-Radeckiego przy ul. Borowskiej
  • SPZOZ Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji przy ul. Ołbińskiej
  • Dolnośląskie Centrum Chorób Serca im. prof. Zbigniewa Religi - Medinet Sp. z o.o., przy ul. Kamieńskiego
  • Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego Sp. z o. o. przy ul. Korzeniowskiego
  • Vratislavia Medica Sp. z o. o. przy ul. Lekarskiej
  • Szpital Św. Antoniego w Ząbkowicach Śląskich, Wrocław przy ul. Pilczycka
  • Bonifraterskie Centrum Medyczne Sp. z o. o. przy ul. Gen. Romualda Traugutta

Tak karmią pacjentów w szpitala we Wrocławiu. Co na śniadanie, obiad i kolację?

Zgodnie z umową podpisaną z NFZ, szpitale muszą zamieścić zdjęcia i jadłospis z przygotowywanych potraw na swojej stronie internetowej. I tak np. w Dolnośląskim Centrum Onkologii, Pulmonologii i Hematologii we Wrocławiu czytamy, że na śniadanie jest kasza kukurydziana na mleku, pieczywo pszenno-żytnie, masło, pasta jajeczna z jogurtem i natką pietruszki, sałata zielona i świeży ogórek. Do tego jabłko i kawa zbożowa z mlekiem. Na obiad szpinakowa, paprykarz drobiowy duszony, ryż gotowany. W przypadku diety normalnej surówka z jarzyn mieszanych i surówka z kapusty białej, a w diety łatwostrawnej jarzynka z wody.

W Dolnośląskim Szpitalu Specjalistycznym im. T. Marciniaka we Wrocławiu w menu na obiad znalazł się np. barszcz czerwony z ziemniakami, kasza jęczmienna perłowa, leczo pomidorowe z soczewicą, cukinią, włoszczyzną. Do tego woda. Na śniadanie maślanka, chleb razowy żytni z masłem, szynką z piersi kurczaka premium, pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa. Do tego herbata czarna.

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym przy ul. Kamieńskiego we Wrocławiu na śniadanie dostaniemy np. kawę zbożową z mlekiem, pieczywo graham, masło, polędwicę drobiowa, jajko gotowane, sałatę, paprykę, jabłko, paluszki drożdżowe i kisiel owocowy. Na obiad rosół z makaronem i zieloną pietruszką, udko w jarzynach, ziemniaki gotowane, surówkę z marchwi i jabłka z jogurtem i kukurydzą, sałatkę z ogórka kiszonego z cebulą i kompot owocowy.

Oto jedzenie we wrocławskich szpitalach. Zobacz, jak karmią pacjentów. Na bogato?