Nowa restauracja na kulinarnej mapie Wrocławia
Jak mówią sami właściciele restauracji, „Le Gosse” to drobny żart założycieli. Mimo bliskiego pokrewieństwa ze słowem „gęś”, po francusku Le Gosse oznacza „modny, wytworny gość”.
Nowe miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia znajduje się przy ul. Uniwersyteckiej 1 i mieści się w XVIII-wiecznej kamienicy, w której przez długi czas była drukarnia książek. Lokal jest podzielony na trzy klimatyczne sale na 80 miejsc i dwa tarasy, z których jeden znajduje się na dachu pod gołym niebem. Wewnątrz restauracji zobaczymy ceglany mur, stary włoski dziedziniec pod szklanym dachem i otwartą kuchnię, dzięki czemu można obserwować szefa kuchni w trakcie pracy.
- Uwielbiamy oglądać naszych gości w pięknych wnętrzach i sprawia nam przyjemność, gdy goście je fotografują. Jesteśmy #instafriendly – mówią właściciele lokalu.
Co zjemy w nowej restauracji przy ul. Uniwersyteckiej?
Jak przekazuje nam Yuliya Lukashik, menedżerka Le Gosse, nowy lokal serwuje nowoczesne europejskie jedzenie gotowane z miłością do Francji. Pomimo francuskiego charakteru, kuchnia Le Gosse jest uniwersalna.
- Rozumiemy wymagania współczesnych mieszkańców Wrocławia i podzielamy pragnienia naszych Gości. Sympatyczni kelnerzy Le Gosse chętnie opowiedzą o ciekawostkach z menu, odpowiedzą na pytania gości i pomogą dobrać wino do dania - podkreśla menedżerka restauracji.
W menu nowej restauracji codziennie od 8:00 do 17:00 goście znajdą nietypowe śniadania: od klasycznych kombinacji jajek w koszulce i omletów po przewiewne pancakes i croissanty, kaszki i duże zestawy śniadaniowe.
Na karcie dań jest np. Quinoa Bowl, czyli komosa ryżowa z sezonowymi warzywami. Jest też kaszka ryżowa z mango – czyli ryż gotowany na mleku lub wodzie, z puree z mango i kremem Chantilly, sezonowymi jagodami i karmelizowanymi orzechami włoskimi. Znajdziemy też jajka w koszulce w trzech wersjach – jedno z dań zawiera dwa jajka w koszulce, domowa brioszka, gravlax - słodki marynowany łosoś, sos holenderski z musztardą francuską, plasterki tuńczyka bonito i zieleninę.
Restauracja otwarta jest codziennie od 8:00 do 23:00.