Meksykańskie tacos

i

Autor: Shutterstock

Meksykańskie restauracje we Wrocławiu. Poczuj smaki Meksyku [lista miejsc]

2022-11-23 10:48

Meksykańska kuchnia we Wrocławiu ma się bardzo dobrze. Nie zmienił tego nawet wynik meczu Polska - Meksyk na Mistrzostwach Świata w Katarze. Wrocławianie kochają smaki rodem z Ameryki Północnej, dlatego restauracji meksykańskich w stolicy Dolnego Śląska nie brakuje. Pojawia się jedynak pytanie: które z nich zasługują na uwagę?

Burrito, gorrita, nachos z guacamole, quesadilla i tacos. Meksykańska kuchnia już dawno przebiła się do świadomości polskich głodomorów i choć nie jest tak popularna jak np. dania włoskie, to grono jej sympatyków stale się powiększa. Piłkarski mundial w Katarze to świetna okazja, by zapoznać się z kulturami z całego świata, a jako, że Polacy swój pierwszy mecz na mistrzostwach rozegrają z Meksykiem, to nadarza się też okazja do spróbowania lub odświeżenia sobie meksykańskiego jedzenia.

Kuchnia meksykańska - czym się charakteryzuje?

Sztuka kulinarna Meksyku łączy ze sobą tradycje tubylczych Indian oraz wpływy hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów. Głównymi składnikami niemal każdego tego typu dania są kukurydza, różne odmiany fasoli oraz papryczki chili. Co ciekawe, kuchnia meksykańska od 2010 roku wpisana jest na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, jako pradawna, żywa kultura wspólnotowa.

Kuchnia meksykańska - gdzie serwują najlepsze jedzenie we Wrocławiu?

Nie będzie to ranking najlepszych meksykańskich restauracji we Wrocławiu, ale z chęcią wskażemy kilka miejsc, do których warto zajrzeć. 

El Gordito, aleja Armii Krajowej 14b/1 lub ul. Marii Skłodowskiej-Curie 39/U1A. W obu lokalach znajdziemy takie pozycje w menu jak: burrito, tacos, quesadilla oraz meksykańskie zupy. Dostępne są również przystawki, do których warto zamówić jedną z wielu dostępnych sals. W menu znajdziemy oznaczone papryczkami poziomy ostrości, więc zagrożenie, że przez przypadek wypalimy sobie gardło, jest raczej nikłe. 

Papi Chulo, ul. Grunwaldzka 69. Może i rady eksperta w kwestii meksykańskiego jedzenia nie zaczerpnęliśmy, ale na szczęście ekspert sam w kwestii tego rodzaju kuchni się wypowiedział. Piotr Gładczak, znany wrocławskiej społeczności z prowadzenia bloga "Wrocławskie Podróże Kulinarne", w Papi Chulo był i nad Papi się rozczulał. 

Panczo, ul. Świętego Antoniego 35/1a lub Wita Stwosza 13. Co zjemy w Panczo? Znajdziemy tu dania takie jak burrito, quesadilla, tacos, patata i rollos. Można zamówić również nachosy z różnymi salsami, wśród których znajdzie się coś dla najwytrwalszych fanów ostrego jedzenia - salsa "Hot as F***" zrobiona z 3 najostrzejszych papryczek na świecie. 

Mexico Bar, ul. Sępa Szarzyńskiego 59. Ostatnim punktem na naszej mapie będzie miejsce, w którym znajdziemy całą gamę meksykańskich dań. Od sałatek, przez klasyczne tacos, burrito i quesadille, aż po specjały w postaci m.in. chili con carne i mole poblano. W Mexico Bar znajdziemy również menu dla dzieci, a każde danie przyrządzone może zostać na jeden z czterech poziomów ostrości.