Kulinarny Rajd Mistrzów we Wrocławiu. Młodzi kucharze walczyli pod okiem Okrasy i Sowy!

2025-11-28 18:19

Wielkie emocje, presja czasu i gwiazdorskie jury. We Wrocławiu odbył się Kulinarny Rajd Młodych Mistrzów, podczas którego uczniowie szkół gastronomicznych musieli zachwycić m.in. Karola Okrasę i Roberta Sowę. Ich zadaniem było przygotowanie dania z polędwiczki wieprzowej i brukselki.

Przez żołądek do zwycięstwa! We wrocławskim Haston Congress Center zrobiło się naprawdę gorąco. Wszystko za sprawą XIII edycji konkursu Kulinarny Rajd Mistrzów, w ramach której odbył się X Wrocławski Kulinarny Rajd Młodych Mistrzów. O tytuł najlepszych walczyli młodzi adepci sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych m.in. z Oławy, Lubina i Obornik Śląskich. Zmagania 12 dwuosobowych drużyn obserwowało ponad 400 widzów i grono najwybitniejszych polskich szefów kuchni.

Wyjątkowe dania pod presją czasu

Uczestnicy stanęli przed nie lada wyzwaniem. Musieli przygotować danie konkursowe, którego głównymi składnikami były polędwiczka wieprzowa i brukselka. Na wykonanie zadania mieli zaledwie godzinę. Jak podkreślał organizator wydarzenia, warunki dla wszystkich były identyczne, a liczyła się przede wszystkim kreatywność i smak.

- Chciałbym poczuć, to co każdy gość, który przychodzi do naszych restauracji. Poczuć się wyjątkowo, na tą wyjątkowość w daniach i emocjach trochę liczę. Wszyscy mają te same boksy, tak samo wyposażone w piec i kuchenkę indukcyjną. Zespoły dwuosobowe muszą w godzinę czasu przygotować swoje dania zgodnie z regulaminem

- powiedział naszemu reporterowi organizator wydarzenia.

Polędwiczka i brukselka w nowej odsłonie

Młodzi kucharze udowodnili, że z pozornie prostych składników można stworzyć prawdziwe dzieła sztuki. Zapytaliśmy jedną z uczestniczek, co dokładnie przygotowuje jej zespół. Odpowiedź brzmiała niezwykle apetycznie!

- Polędwiczkę wieprzową, puree z dynii, sos z żurawiny i karmelizowaną brukselkę

- odpowiedziała jedna z uczestniczek.

Gwiazdorskie jury oceniało młodych mistrzów

Nad przebiegiem konkursu czuwało jury w iście gwiazdorskim składzie. Pracom młodych talentów przyglądali się najwięksi mistrzowie polskiej kuchni. W gronie ekspertów znaleźli się:

Jerzy Pasikowski (przewodniczący Jury)Robert SowaMarcin BudynekWiesław BoberTheo VafidisTomasz PurolMateusz JarosławskiKarol Okrasa (juror prowadzący)

Nagroda? Bilet do międzynarodowej kariery

Stawka rywalizacji była bardzo wysoka. Zwieńczeniem całodniowych zmagań jest uroczysta gala. To właśnie podczas wieczornego wydarzenia (28 listopada) ogłoszone zostaną wyniki i wręczone nagrody. Zwycięska drużyna otrzyma coś więcej niż tylko dyplom - zdobędzie zaproszenie do udziału w prestiżowym, międzynarodowym konkursie Trophee Mille. To ogromna szansa na rozwój i start w wielkim, kulinarnym świecie.