Odłowy ryb na Stawach Milickich rozpoczęły się w październiku. Jest to bardzo czasochłonny proces wymagający pracy od świtu, nawet do zmierzchu.
- Staw trzeba najpierw do odłowów przygotować. Spuszczamy wodę dzięki czemu ryba gromadzi się w łowisku czyli w zbiorniku przy mnichu odpływowym. Dopiero tutaj jest zaciągana siecią skąd trafia na stół sortowniczy, gdzie jest sortowana wg. gatunku oraz wielkości a następnie trafia do magazynów rybnych i idzie na sprzedaż - wyjaśnia Tomasz Berger, kierownik zakładu rybackiego w Potaszni.
Rybacy rozpoczynali swoją pracę praktycznie o świcie bo od godz. 7:00, następnie pracowali do odłowienia wszystkich ryb. Czasami nawet do późnych godzin popołudniowych.
Tegoroczna produkcja cieszy rybaków.
- Jeżeli chodzi o karpia handlowego to był to dobry rok. W czerwcu dopisała nam woda dzięki czemu uzyskaliśmy stany produkcyjne pozwalające nam mówić o dobrych wynikach. W tej chwili finiszujemy, pracujemy na ostatnim stawie handlowym, który jest odławiany i pozostaje nam tylko sprzedaż - dodaje T. Berger.
- Odłowiliśmy w tym roku więcej ryby niż przed rokiem. To jest kilkaset ton karpia, amura, tołpygi, szczupaka oraz innych ryb. Przeważa tu oczywiście karp milicki, który stanowi 75-80 procent całej produkcji - mówi Damian Żuber, menadżer ds. marketingu w spółce Stawy Milickie.
Odłowione ryby trafiają teraz do sprzedaży, ale i do przetwórni należącej do Stawów Milickich. Rybacy przygotowali wiele smakowitych propozycji na świąteczne stoły.
- Z przetworów mamy słynny paprykarz z ryb słodkowodnych, dodatkowo sum w sosie słodko-kwaśnym czy tołpyga w zalewie pomidorowej. Do tego też nasze pierogi z karpiem, nagradzane wielokrotnie za swój smak. Smakują one bardzo podobnie do pierogów z kapustą i grzybami, z tym, że mamy tam dodatek naszej ryby - dodaje D. Żuber.
Ryby ze Stawów Milickich możemy kupować w zakładach rybackich w Miliczu, Radziądzu oraz Rudzie Sułowskiej a przetwory w sklepie firmowym w Rudzie Sułowskiej oraz we wrocławskich marketach. W grudniu we Wrocławiu będzie też obecny fishfoodtruck Stawów Milickich, który spotkamy na Placu Grunwaldzkim.