Jak radzić sobie z niestrawnością w święta 2024? Eksperci z USK Wrocław radzą
W okresie świątecznym liczba pacjentów zgłaszających się na Szpitalny Oddział Ratunkowy nieznacznie się zmniejsza. Jednocześnie zauważa się też zmianę w rodzaju problemów zdrowotnych, z którymi przychodzą pacjenci. Wśród nich dominują przede wszystkim nagłe dolegliwości gastryczne.
- W Wigilię oraz Święta Bożego Narodzenia przyjmujemy dziennie około 30-40 osób właśnie z dolegliwościami gastrycznymi. Jest to duża liczba biorąc pod uwagę fakt, że w sytuacjach dużych obciążeń przyjmujemy w SOR 200 chorych w ciągu doby. Szczególną grupę stanowią także chorzy tzw. laryngologiczni, czyli z ciałami obcymi, szczególnie ośćmi karpia, wbitymi w gardło. Dlatego pamiętajmy, podczas jedzenia karpia nie wolno rozmawiać!
mówi dr Janusz Sokołowski, kierownik Szpitalnego Oddziału Ratunkowego USK we Wrocławiu.
Według wstępnych danych USK Wrocław, w okresie świątecznym odnotowywany jest nawet 30-procentowy wzrost liczby pacjentów zgłaszających się z powodu problemów żołądkowo-jelitowych. Trudno zaprzeczyć, że jest to duże wyzwanie dla pracowników Szpitalnego Oddziału Ratunkowego w placówce przy ul. Borowskiej 213 we Wrocławiu. Jest on bowiem największym tego typu oddziałem na Dolnym Śląsku i rocznie przyjmuje nawet 60 000 pacjentów.
Na okołoświąteczne problemy szczególnie narażone są osoby po 50. roku życia oraz pacjenci z chorobami przewlekłymi. Obfite posiłki, przesadna konsumpcja tłustych, często mocno solonych potraw i alkoholu mogą znacząco obciążyć nasz organizm. Dodatkowo, święta to także co najmniej kilkanaście przyjęć na SOR osób w stanie znacznego upojenia alkoholowego, co wprost zagraża ich zdrowiu i życiu.
Jak podkreślają lekarze USK Wrocław, szczególną uwagę należy zwrócić na:
- osoby starsze;
- pacjentów z chorobami przewlekłymi;
- osoby z nadwagą;
- pacjentów z istniejącymi wcześniej schorzeniami układu pokarmowego.
Dla tych grup świąteczne grzechy dietetyczne mogą być szczególnie niebezpieczne. Równie istotna jest świadomość, że błędy żywieniowe mogą powodować długofalowe problemy ze zdrowiem z rozwinięciem się cukrzycy i chorób współistniejących włącznie.
- Podczas świąt lekarze najczęściej diagnozują ostre zapalenie trzustki, nasilenie objawów refluksu, dolegliwości związane z kamicą żółciową oraz zaostrzenie chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca i nadciśnienie. Często dotyczy to osób z licznymi obciążeniami chorobowymi cukrzycą czy nadciśnieniem. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, prowadząc do odwodnienia, mogą być szczególnie niebezpieczne również dla osób z chorobami układu krążenia, starszych, długotrwale leżących
tłumaczy lek. Maciej Kamiński, zastępca dyrektora ds. medycznych USK we Wrocławiu.
Istnieją niepokojące objawy, które bezwzględnie powinny skłonić nas do natychmiastowej interwencji medycznej. Silny, nieustający ból brzucha i często towarzyszące mu skurcze mogą sygnalizować poważne problemy zdrowotne.
- Wymioty z domieszką krwi, gwałtowny wzrost temperatury ciała powyżej 38°C, ostre zawroty głowy oraz trudności w oddychaniu to sygnały, które nigdy nie powinny zostać zignorowane. W przypadku wystąpienia któregokolwiek z tych objawów należy niezwłocznie udać się do szpitala lub wezwać pomoc medyczną
tłumaczy lek. Maciej Kamiński, zastępca dyrektora ds. medycznych USK we Wrocławiu.
Kluczem do zachowania zdrowia podczas świąt jest świadome odżywianie i umiar. Specjaliści USK Wrocław zalecają, aby:
- spożywać mniejsze porcje rozłożone w czasie;
- unikać jednoczesnego łączenia ciężkostrawnych dań;
- pamiętać o piciu wody między posiłkami (pomaga w trawieniu i nawadnianiu organizmu);
- ograniczenie spożycia alkoholu;
- wybieranie lżejszych wersji tradycyjnych potraw (może znacząco zmniejszyć ryzyko problemów zdrowotnych).
Eksperci USK podkreślają również znaczenie świadomego podejścia do odżywiania się podczas świąt. Zalecają stosowanie technik wolnego jedzenia, które pozwalają na lepsze rozpoznanie uczucia sytości. Warto pamiętać, że wprowadzanie aktywności fizycznej między posiłkami, nawet w postaci krótkich spacerów, może znacząco wspomóc metabolizm i trawienie. Warto również unikać przekąsek między daniami głównymi i wspierać trawienie naturalnymi środkami, takimi jak napary z mięty czy imbiru.
Naszemu reporterowi udało się też porozmawiać z ekspertami z Dolnego Śląska o tym, jak przeżyć święta i nie zwariować.