Wrzesień i listopad to czas na tradycyjne świętowanie “Dni Karpia” w Dolinie Baryczy. Z tej okazji w jednym z najpiękniejszych dolnośląskich regionów odbywają się wydarzenia dla mieszkańców okolic oraz turystów. Podczas Dni Karpia można nie tylko skosztować karpia z tutejszych stawów, ale także innych produkty od lokalnych wystawców.
Główną kulinarną atrakcją tegorocznych Dni Karpia jest live cooking, podczas którego na największej brytfannie plenerowej w Polsce przyrządzona zostanie potrawa z karpia. W programie nie mogło zabraknąć jarmarku produktów lokalnych, na którym swoje produkty promują sadownicy, producenci, rękodzielnicy i twórcy pochodzący głownie z Doliny Baryczy.
- Dobrze jest wrócić po takim czasie, długo przygotowywaliśmy się do tego wydarzenia, ale cieszymy się, że w końcu się udało. To przede wszystkim okazja, by zjeść karpia milickiego, ale także do spróbowania innych produktów lokalnych. Na Dni Karpia zjeżdżają się ludzie z całej Polski, a my oczywiście zapraszamy wszystkich częściej, niż tylko raz w roku - mówi Sylwia Szydłowska-Małecka, dyrektor Ośrodka Kultury w Miliczu.
ZOBACZCIE PONIŻEJ ZDJĘCIA:
Gwiazdami muzycznymi tegorocznych Dni Karpia są Happysad, Elektryczne Gitary, Sound'n'Grace oraz Danzel.