Znana wegańska restauracja znika z mapy Wrocławia. Inflacja zrobiła swoje

i

Autor: The Root, Facebook

Wrocław

Znana wegańska restauracja znika z mapy Wrocławia. Inflacja zrobiła swoje

2023-09-29 9:00

Znana wegańska restauracja "The Root" zamknęła swoją działalność w centrum Wrocławia. Lokal serwował przede wszystkim dania na wynos. „Ludzie przestają jeść lunch, inflacja zrobiła swoje, teraz pora na nowe” – mówi nam właścicielka restauracji, która zapowiada, że przechodzi na gastroemeryturę.

„(...)Informuję oficjalnie, że z końcem września planuję zakończyć działalność i przejść na gastroemeryturę:)To było fantastyczne 9 lat, za które Wam wszystkim bardzo dziękuję. Dzięki Wam miałam najfajniejsza pracę na świecie i zawsze mogłam na Was liczyć. Teraz pora na NOWE.” - zakomunikowała już kilka tygodni wcześniej właścicielka lokalu „The Root”, który swoją działalność przy ul. Krupniczej rozpoczął w 2015 roku. Teraz zapowiedzi się spełniły, restauracja oficjalnie przestała funkcjonować.

Wegańska restauracja znika z mapy Wrocławia. Ciosem pandemia i inflacja

Lokal The Root oferował dania z kuchni wegańskiej, przede wszystkim na wynos. W ofercie można było znaleźć lunche. Było sushi, rapy, czy pudełka pyszności, które zachwalali klienci odwiedzający restaurację w centrum Wrocławia. Pierwsze problemy zaczęły się, gdy wybuchła pandemia, jednak najgorsze miało dopiero nastąpić.

- Pandemia to był mały pikuś, jak się później okazało. Inflacja zrobiła swoje, ceny gazu czy prądu w ostatnich latach strasznie wzrosły. Poza tym ludzie przyzwyczaili się do robienia jedzenia samemu w domu. Klienci przestają jeść lunch i widać to po utargach, a często jak są dwie osoby w domu to bardziej się opłaca samemu taki lunch przygotować – mówi nam Kornelia Czekaj, która przez długi czas sama prowadziła restaurację.

Jak tłumaczy, ciężko było się utrzymać, gdy z powodu inflacji czynsz wzrósł z 2,5 tysięcy do 3,5 tys. złotych. Tym samym musiały wzrosnąć ceny dań, i tak przed pandemią pudełko pyszności kosztowało około 10 złotych, a po pandemii i w trakcie inflacji już 27 złotych.

- Klienci nie ma kieszeni z gumy. Ludzie po prostu zaczęli rozsądniej wydawać pieniądze – dodaje Kornelia Czekaj.

27 września był ostatnim dniem, kiedy można było odwiedzić lokal The Root we Wrocławiu. Właścicielka teraz zapowiada, że wyprowadza się do lasu, ale w przyszłości planuje ruszyć z innym gastronomicznym projektem.

- Wyprowadzam się do lasu. Być może za rok uda mi się wystartować z wynajmem apartamentów z wegańskim jedzeniem. Planuję również wydać e-booka z przepisami na dania, które były serwowane w restauracji - mówi właścicielka.

Z Wrocławia na weekend. Drezno, czyli saksońska perła baroku