Właściciele znanej plantacji szparagów pod Wrocławiem poinformowali o otwarciu sezonu. Te smaczne i zdrowe warzywa na Dolnym Śląsku cieszą się szczególną popularnością. Gdzie można je kupić i ile zapłacimy za szparagi na początku sezonu 2025? Sprawdzamy!
Szparagi spod Wrocławia. Sezon oficjalnie rozpoczęty
O tym, że szparagi z okolic Wrocławia są wyjątkowe, przekonywał już kilka lat temu Robert Makłowicz. Dziennikarz kulinarny, podczas festiwalu Europa na Widelcu, przygotował szparagi z w prosty sposób – ugotował je i podał z bułką tartą. Efekt? Jak sam przyznał, lepszych szparagów w życiu nie jadł. Tym sposobem rozpoczął się prawdziwy szał na szparagi z Dolnego Śląska.
Plantacja w Strzeganowicach funkcjonuje już od ponad 20 lat. Początkowo uprawiano głównie białe szparagi, które eksportowano do Niemiec. Dziś, dominują zielone szparagi, a niemal cała produkcja trafia na polski rynek. Te niezwykle smaczne warzywa z podwrocławskiej plantacji można kupić w popularnych sieciach handlowych, takich jak Biedronka, Kaufland i Carrefour.
Sezon na szparagi 2025. Ile kosztują?
Słynny punkt sprzedaży szparagów pod Wrocławiem znajduje się przy polu w Strzeganowicach. Jak usłyszeliśmy w rozmowie z przedstawicielką plantacji „Szparagi prosto z pola”,we wtorek (22 kwietnia) pół kilograma zielonych szparagów kosztuje 18 złotych, a białych – 17 złotych. Sklep czynny jest codziennie od 9:00 do 18:00. Otwarty jest również punk we wrocławskiej Arenie przy Komandorskiej (pn-sb od 9:00 17:30), a także w miejscowościach Wojkowice (pn-sb od 9:30 do 17:30) oraz w Bielanach Wrocławskich (pn-sb od 9:00 do 18:00).
Szparagi to prawdziwy skarb natury. To lekkostrawne warzywo nie tylko poprawia pracę układu pokarmowego, ale także obniża cholesterol. - Szparagi mają niski indeks glikemiczny, a także są źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi beta-karoten, witaminę E, witaminy z grupy B, witaminę C, a także pewne ilości potasu, wapnia, magnezu, jodu, fosforu, cynku czy żelaza – czytamy na portalu doz.pl
Jak przygotować szparagi?
Zarówno zielone jak i białe szparagi powinny zostać obrane ze zdrewniałej skórki. Główkę szparaga należy zostawić. Mocno zdrewniałą końcówkę szparagów trzeba oderwać, gdy naciśniemy w jego dolnej części, szparag odłamie się w odpowiednim miejscu. Odłamane końcówki można wykorzystać do zrobienia bulionu.
Szparagi są już serwowane przez różne wrocławskie restauracje. Znajdziemy je m.in. na pizzy w Happy Little Truck i Iggy Pizza.
Sezon na szparagi potrwa do czerwca.