Wrocław w światowej elicie pizzy
Pizzeria Mania na Kawałki z Wrocławia dołączyła do elitarnego grona miejsc, które mogą pochwalić się certyfikatem Associazione Pizza Romana - potwierdzającym autentyczność włoskiej pizzy rzymskiej. Na całym świecie to wyróżnienie posiada zaledwie około 30-60 lokali.
- Mamy to! Maniacy, ale radość! Numer 57! Jako jedno z pierwszych miejsc w Polsce i dopiero 57 na świecie otrzymaliśmy certyfikat autentyczności pizzy rzymskiej - Associazione Pizza Romanana. To także Wasza zasługa, bo tak polubiliście Manię na Kawałki. To dla nas super radość i docenienie długiej drogi, jaką od 10 lat podążamy w Manii
- czytamy we wpisie właścicieli Manii Smaku.
Od małego lokalu do międzynarodowego uznania
Droga do tego sukcesu, jak opisuje włoskie stowarzyszenie trwała dekadę. Jak wspominają właściciele, wszystko zaczęło się od niewielkiego lokalu na wrocławskiej Ślężnej, który otworzył założyciel, Mateusz Grzęda. Początkowo Mania Smaku skupiała się głównie na dowozach. Przełomem okazało się otwarcie niemal rok temu lokalu w sercu Wrocławia, serwującego pizzę w stylu rzymskim na kawałki. To właśnie "Mania na Kawałki" z pizzą al taglio przy ulicy Kuźniczej została doceniona przez Włochów.
Informację o certyfikacji potwierdziło samo stowarzyszenie.
- Mania Smaku powstała w 2015 roku we Wrocławiu. Założycielem pizzerii jest Mateusz Grzęda. (...) W 2024 roku, kierując się chęcią dalszego rozwoju, powstała Mania Al Taglio, zrodzona z zamiłowania do włoskiej tradycji i nowoczesnych smaków
- napisano w komunikacie stowarzyszenia.
Czym jest certyfikowana pizza rzymska?
Pizza rzymska, czyli pizza al taglio, to prawdziwy rarytas. Jej sekret tkwi w długo dojrzewającym, niezwykle lekkim i chrupiącym cieście. To właśnie ono stanowi bazę dla starannie wyselekcjonowanych, oryginalnych włoskich produktów.
Właściciele podkreślają na swojej stronie internetowej, że jakość składników jest priorytetem.
- W pizzerii Mania we Wrocławiu wiemy, że sekret doskonałej pizzy tkwi w najwyższej jakości składnikach. Dlatego z dumą korzystamy z produktów najlepszych włoskich producentów żywności, gwarantujących autentyczny smak Italii na Twoim talerzu takich jak: Indicazione Geografica Protetta (IGP), Maletti, Latteria Sorrentina, Molino Spadoni, Denominazione D’Origine Protetta (DOP) czy Cirio
- czytamy na stronie lokalu.
Samo stowarzyszenie Associazione Pizza Romanana ma jasno określoną misję, którą jest ochrona i promowanie tradycji.
- Stowarzyszenie ma na celu promocję, obronę i rozwój pizzy rzymskiej w Teglii, pizzy w Pala, pizzy na talerzu z wałkiem do ciasta oraz pinsy rzymskiej we Włoszech, a zwłaszcza na całym świecie
-informuje stowarzyszenie.
Gdzie we Wrocławiu zjeść pizzę docenioną przez Włochów?
Certyfikowaną pizzę rzymską na kawałki (al taglio) zjecie w lokalu Mania na Kawałki przy ul. Kuźniczej 25. To jednak nie wszystko. Mania Smaku serwuje pizzę rzymską również w formie restauracyjnej przy ul. Oławskiej 8. Z kolei fani klasycznej wersji pizzy znajdą coś dla siebie w lokalu przy ul. Racławickiej 13.