O tym składniku pamiętamy głównie 11 listopada. Sprawdź cenne właściwości białego maku

i

Autor: beszamel.se.pl

Zdrowie

O tym składniku pamiętamy głównie 11 listopada. Sprawdź cenne właściwości białego maku

2023-11-10 12:45

Biały mak jest znanym składnikiem rogali świętomarcińskich, które przygotowujemy z okazji Święta Niepodległości 11 listopada. Niewielu z nas wie, że jest to również świetne źródło wapnia. W 100g białego maku jest znacznie więcej wapnia niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Sprawdź cenne właściwości białego maku.

Biały mak - co to jest? Sprawdź jego wartości odżywcze oraz właściwości

Biały mak to inna odmiana maku. Jest mniej popularny niż niebieski, ale równie zdrowy. Z pewnością większość z nas kojarzy go jako składnik rogali świętomarcińskich, jednak możemy go wykorzystywać np. do przygotowywania smacznych i aromatycznych deserów.

Ma drobne ziarna, które są miękkie i delikatne. W smaku jest bardziej słodki niż mak niebieski (ma posmak orzechowy). Aby wydobyć pełnię jego smaku, warto podprażyć go na suchej patelni przed zjedzeniem. 

Oprócz znacznie delikatniejszego i słodszego smaku, biały mak ma również dużo wartości odżywczych. W 100 g tego składniku jest:

  • energia: 525 kcal;
  • białko: 18 g;
  • tłuszcz: 41,6 g;
  • węglowodany: 28,1 g;
  • błonnik: 19,5 g;
  • cukry: 2,99 g. 

Co więcej, biały mak ma też trochę witamin. Jest źródłem m.in. witaminy E oraz kwasu foliowego. Zawiera również wiele cennych minerałów. Już jedna łyżeczka białego maku idealnie wzbogaca posiłek lub sałatkę w mikroelementy.

Dodatkowo biały mak:

  • obniża indeks glikemiczny posiłków;
  • poprawia stężenie cholesterolu we krwi;
  • zmniejsza stan zapalny w organizmie;
  • pozwala uporać się z zaparciami;
  • poprawia funkcjonowanie układu nerwowego;
  • wpływa pozytywnie na jakość snu;
  • wspomaga układ krwionośny, żyły i tętnice oraz serce. 

Biały mak jest szczególnie zasobny w:

  • wapń - porcja 100 g pokrywa aż 144 proc. dziennego zapotrzebowania na ten minerał, warto dodawać go do posiłków dzieci, kobiet w ciąży oraz po menopauzie, aby zapobiegać niedoborom i dbać o zdrowie kości oraz zęby;
  • żelazo - w 100g białego maku jest aż 9,76 mg żelaza, co pokrywa prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na ten minerał, warto jednak pamiętać, że jest ono gorzej przyswajalne niż żelazo z mięsa; 
  • miedź - 100 g białego maku to ponad 180 proc. dziennego zapotrzebowania, jego obecność w organizmie jest ważna dla zdrowia kości, obrony antyoksydacyjnej oraz budowanie odporności; 
  • magnez - w 100 g składniku znajduje się ok. 85 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez. 

Musimy pamiętać, że mak biały jest zdrowy, ale nie każdy może jeść go bez limitu. Oczywistym przeciwwskazaniem jest alergia. Mak jest również ciężkostrawny, a jedzony w dużych ilościach może powodować blokady w jelitach. Muszą go unikać osoby z uchyłkowatością jelit, chorobami zapalnymi jelit oraz stosujące dietę lekkostrawną. 

Trzeba go również wykluczyć przy chorobach nerek i innych schorzeniach wymagających regulowanie poziomu minerałów w jadłospisie. Przed zjedzeniem maku warto również upewnić się, że nie wchodzi w interakcje z przyjmowanymi lekami. Może on bowiem utrudniać wchłanianie niektórych medykamentów. 

Do czego wykorzystać biały mak?

Mimo że biały mak kojarzy nam się głównie z rogalami świętomarcińskimi na 11 listopada, nie jest to jedyna opcja, aby włączyć go do swojej diety. Możemy go traktować, jak inne pestki i ziarna. 

Kilka propozycji, jak wykorzystać biały mak:

  • naleśniki z masą z białego maku;
  • domowe pieczywo i wypieki posypane białym makiem;
  • ciasta dla cukrzyków z białym makiem;
  • wigilijna kutia z białym makiem;
  • owsianka z dodatkiem białego maku;
  • biały mak jako farsz do pierogów;
  • domowa granola, czyli biały mak, płatki owsiane i orzechy;
  • zmielony mak jako zagęszczacz do zup i sosów;
  • kanapki i sałatki posypane białym makiem. 

Biały mak - cena. Gdzie kupić biały mak? 

Biały mak możemy kupić w internecie oraz w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Przed 11 listopada pojawia się on również w supermarketach (np. Lidlu, Kauflandzie, Biedronce). Kilogram białego maku kosztuje ok. 30-50 zł