Wrocław

Nowe włoskie restauracje w centrum Wrocławia. Jedna serwuje prawdziwą neapolitańską pizzę

2023-12-18 14:50

Przy ul. Wita Stwosza, w samym centrum Wrocławia otworzono dwie nowe restauracje. Zadowoleni będą przede wszystkim miłośnicy włoskiej kuchni. W jednym z lokali możemy skosztować słynną neapolitańską pizzę, a w drugiej pyszne makarony. Co jeszcze ciekawego znajdziemy w ofercie?

Kulinarna mapa Wrocławia stale się powiększa. Z początkiem grudnia w mieście otworzono dwie nowe restauracje, które oferują dania kuchni włoskiej. Oba lokale wyróżnia ciekawa i klimatyczna architektura wnętrza.

Nowe restauracje we Wrocławiu. Włoski klimat, certyfikowana pizza

Zarówno restauracja Olio, jak i Mollinari znajdują się przy ul. Wita Stwosza, czyli w samym centrum Wrocławia. W tej pierwszej (ul. Wita Stwosza 16) serwowana jest prawdziwa neapolitańska pizza. I tu warto podkreślić, że restauracje tej sieci znalazły się w gronie 50 najlepszych pizzerii na świecie i mają certyfikat prawdziwej pizzy neapolitańskiej. W lokalu znajdziemy również przystawki, w tym np. mozzarella z dodatkami, czy bruschetta podawana na chlebie własnego wypieku. W menu jest m.in. pizza rossa z serem kozim fresco capra, ricottą, konfiturą z cebuli i peperoncino, a ponadto TOP Bianca Pretty Goose z kremem z selera pieczonego w soli i swojskiego mleka, sałatką z kolendry, gruszki i chili, salami z gęsi oraz świeżymi kwiatami. Dawniej w miejscu nowego lokalu były m.in. restauracje La Casa oraz La Dolce Vita.

W restauracji Mollinari (ul. Wita Stwosza 56) serwowane są za to włoskie makarony. Nie zabrakło oczywiście lasagne oraz włoskiej pizzy. Dotąd miejsce to znane było z lodziarni, która oferowała naturalne lody. W menu nowej restauracji znajdziemy m.in. pizze Parma (pomidory San Marzano DOP, mozzarella, prosciutto crudo di Parma), Bagheton Classico (pomidory San Marzano DOP, mozzarella, ricotta, karczochy, pieczarki, szynka cotto), Gamberona (mozzarella, pomidorki koktajlowe, krewetki, grilowana cukinia). Z makaronów np. Tagliatelle al pomodoro (pomidory datterini, czosnek, sos pomidorowy, mozzarella di buffala, pesto, Grana Padano, bazylia). Są też oczywiście przystawki, zupy, czy desery. Co ciekawe, kamienica, w której otworzono restaurację należała dawniej do bogatego rodu Molinari.

Obie restauracje zaciekawiają swoim wnętrzem. W jednej zjemy w pomieszczeniu w stylu boho z różnymi dodatkami wokół, a w drugiej w niezwykle kolorowych wnętrzach. Więcej na temat oferty nowych wrocławskich lokali znajdziemy na stronach internetowych restauracji.

W ostatnich miesiącach na gastronomicznej mapie Wrocławia przybyły także takie restauracje jak włoska Messa Marina (Pasterska 2b), ukraińska Nai (Jana Pawła II 16), czy BABA (ul. Nożownicza 1D) należąca do zwyciężczyni „MasterChefa” Beaty Śniechowskiej.

Sylwester w zamkach i pałacach na Dolnym Śląsku. Przy dźwiękach wiedeńskiego walca, w zabytkowych salach