Tegoroczne święta wielkanocne, jak się łatwo domyślić, to najtańszych należeć nie będą. Ceny wciąż idą w górę, a produkty na stół mogą być jeszcze droższe, niż teraz. Pewne jest, że więcej zapłacimy za jajka. Ale to nie wszystko. Drastycznie wzrosła cena majonezu. Na zakupy do jednego z popularniejszych supermarketów – Biedronki – wybrał się w ostatnim czasie ekonomista Rafał Mundry. Gdy spojrzał na cenę majonezu znanej marki, mocno się zdziwił. Swoim przykrym odkryciem podzielił się w mediach społecznościowych. Cena wynosi 16 zł.
Jak wskazał dalej we wpisie, w poprzednich latach, cena majonezu była oczywiście dużo niższa. Kształtowała się następująco;
- 2020: po 6,99 zł (za 900 ml)
- 2022: po 7,50 zł (za 820 ml)
- 2023: po 15,99 zł (za 800 ml)
Przepis na majonez. Jest banalnie prosty
Jeżeli nie chcemy płacić za majonez w sklepie, możemy zrobić go w domu. Potrzebujemy niewielu składników, a efekt jest naprawdę fantastyczny. Niektórzy twierdzą nawet, że domowy majonez smakuje dużo lepiej, niż ten ze sklepu. I jest zdrowszy. Potrzebujemy:
- olej,
- jajko,
- szczyptę soli,
- szczyptę pieprzu,
- odrobinę octu
Jajko wbijamy do wąskiego pojemnika lub miski, dodajemy sól, pieprz, oraz odrobinę octu. Następnie włączamy blender i stopniowo małymi porcjami lub cieniutkim strumieniem dodajemy, cały czas cierpliwie ubijając aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna. Im więcej dodamy oleju, tym gęstszy wyjdzie majonez.