Z pewnością większość z nas zna powszechne zasady przechowywania żywności. Często producenci sprzętu AGD umieszczają nawet zakres temperatur, w jakich powinniśmy przechowywać poszczególne produkty spożywcze. Naukowcy z Uniwersytetu RMIT w Australii postanowili sprawdzić, czy stosujemy się do tych zaleceń. Wyniki badań mówią same za siebie.
Przez te błędy marnujemy setki tysięcy ton jedzenia. Sprawdź, jaka powinna być optymalna temperatura w lodówce
Badacze zdecydowali się odwiedzić 56 losowo wybranych mieszkań w Australii. Chcieli przekonać się, w jakich sposób ludzie ustawiają parametry lodówki. Jak przytacza portal telepolis.pl, naukowcy odnotowali, że prawie co piąte gospodarstwo domowe (17 proc.) nie było w stanie poprawnie wybrać temperatur w lodówce. Co ciekawe, znacznie gorzej było w przypadku zamrażarek. W aż 43 proc. mieszkań były one nieodpowiednio ustawione.
Naukowcy sugerują, że optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić 2-7 stopni Celsjusza. W momencie, gdy jest ona zbyt niska, produkty zaczynają zamarzać, a gdy z kolei jest wyższa od zalecanej, wówczas namnażają się bakterie. W zamrażarkach temperatura nie powinna być niższa niż -15 stopni Celsjusza. W innym wypadku żywność traci świeżość oraz wartości odżywcze.
Badacze przypominają, że nieodpowiednie ustawienie temperatury w lodówce wcale nie jest błahym problemem. W tego powodu w samej Australii wyrzuca się ok. 140 tys. ton mięsa rocznie. Taka ilość wystarczyłaby do przygotowania aż 15 mld ciepłych posiłków.
Dodatkowo, eksperci z Uniwersytetu RMIT twierdzą, że producenci sprzętu AGD przygotowują mało przejrzyste instrukcje. W lodówkach są często również zbyt głębokie półki, co sprzyja zapominaniu o magazynowanym jedzeniu.