We Wrocławiu odbyło się pierwsze Wrocławskie Forum Żywnościowe
Za nami pierwsze Wrocławskie Forum Żywnościowe. Jest to wydarzenie, na którym wielu ekspertów z różnych dziedzin rozmawiało o miejskiej polityce żywnościowej oraz kluczowych wyzwaniach dotyczących bezpieczeństwa żywnościowego, zrównoważonego rolnictwa oraz zielonej transformacji. Za punkt wyjścia obrali sobie pytanie "Jak ugryźć przyszłość?".
Jak wiemy, w Polsce marnujemy blisko pięć milionów ton żywności rocznie, z czego 60 proc. w gospodarstwach domowych. Oznacza to, że w każdej sekundzie do kosza trafia 153 kg produktów, w tym 92 kg wyrzucają konsumenci. Wrocław podczas wdrażania postanowień Europejskiego Zielonego Ładu mocno skupia się na tematach związanych z żywnością. Od kilku lat trwa kampania miejska "Wrocław nie marnuje", zachęcająca do życia w stylu less i zero waste.
- W ramach kampanii "Wrocław nie marnuje" podnosimy te wątki, zapraszając kolejnych partnerów społecznych, instytucjonalnych, wrocławskie podmioty gastronomiczne, ogrody działkowe, targowiska właśnie po to, aby te tematy podbijać
tłumaczy Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Strategii i Zrównoważonego Rozwoju UM Wrocław.
Punktem wyjścia dla organizacji Wrocławskiego Forum Żywnościowego jest ambicja, którą jasno wyraziły władze Wrocławia, dołączając jako sygnatariusz do Paktu Mediolańskiego. Miasto zobowiązało się być jednym z europejskich ośrodków budujących nową jakość - nie tylko w dyskusji i badaniach, ale także w działaniu wokół lepszej, bardziej dostępnej i bezpiecznej żywności.
- Kwestia żywności to jest międzysektorowe wyzwanie, szczególnie ważne teraz, gdy miasta tworzą nowe strategie rozwoju [...] Mogę zapewnić, że to o czym dziś dyskutujemy, nie skończy się tylko na tej konferencji ale będziemy to rozwijać w ramach różnych projektów, współprac, programów akademickich
dodaje Joanna Erbel, socjolożka, ekspertka do spraw mieszkaniowych i budowania miejskiej odporności, dyrektorka ds. protopii w CoopTech Hub.
Podczas całego wydarzenia odbyła się również niezwykła wystawa Fundacji Mniej Więcej. Na siedmiu różnych stanowiskach mogliśmy nie tylko spróbować wyjątkowych potraw, ale także odkryć historię, jaka za nimi stoi. To połączenie sztuki kulinarnej z przekazem i skłonienie do refleksji na temat marnowania pożywienia, kuchni interwencyjnej, metod konserwacji żywności oraz zwyczajów naszych babć.
- Przechwytujemy tę żywność, która jest w ilościach hurtowych, której nie jesteśmy w stanie z różnych powodów rozdysponować w paczkach żywnościowych. Do nas przyjeżdża pół tony lub tona czegoś i my musimy przerobić to albo w kiszonki, słoiki. W ciągu ostatnich dwóch lat przygotowaliśmy z tych nadwyżek prawie 130 tys. posiłków i wydaliśmy na terenie Wrocławia i okolic. Mówimy tutaj o kilkudziesięciu tonach uratowanej żywności
dodaje dr Wojciech Tycholiz, jeden z pomysłodawców i założycieli Fundacji Mniej Więcej.
Wrocławskie Forum Żywnościowe to również podsumowanie działań w ramach projektu Fair Local Green Deals, którego celem jest wdrożenie postanowień Europejskiego Zielonego Ładu na poziomie lokalnym oraz usprawnienie procesów partycypacyjnych. Zebrane nioski i doświadczenia będą ważnym punktem wyjścia do rozmowy o przyszłości żywienia w kontekście zielonej transformacji.
Zobacz, jak było na Wrocławskim Forum Żywnościowym
Jak nie marnować jedzenia? Sprawdź, co zrobić z jedzeniem po świętach
Często, szczególnie po świętach, zaczynamy zastanawiać się, co zrobić z jedzeniem, które nam zostało. Aby żadne z przygotowanych dań nie trafiło do kosza, warto pamiętać o kilku zasadach, które pomogą nam uniknąć marnotrawstwa. Przede wszystkim:
- zaplanuj posiłki z wagą i notatnikiem - określ wielkość porcji oraz ilość produktów, którą będziesz potrzebować. Na podstawie tego przygotujesz dokładną listę zakupów, a w efekcie unikniesz przygotowywania nadmiernej ilości dań;
- przygotuj tylko te dania, które Ty i Twoi goście lubicie jeść - jeśli np. nikt w Twojej rodzinie nie lubi karpia, wykreśl go z listy potraw. Jeśli jednak chcesz zachować tradycję, możesz te mniej lubiane dania przygotować w minimalnej ilości.
A co, gdy jednak i tak zostało nam dużo jedzenia? Oczywiście nie musimy od razu wszystkiego zjadać, ponieważ to może skończyć się tylko i wyłącznie chorobą. Istnieje kilka sposobów na to, aby uchronić żywność przed wyrzuceniem do kosza, m.in.:
- zamroź zapasy jedzenia - nadają się do tego praktycznie wszystkie typy potraw (pieczywo, mięso, ryby, zupy, sosy, owoce, ciasta). Pamiętaj jednak, aby nie zamrażać ponownie produktów, które już raz były w zamrażarce;
- zrób słoiki z potraw świątecznych - sosy, gulasze czy bigosy doskonale przechowują się w słoikach;
- przygotuj domowe konserwy - jeśli pozostało Ci mięso, świetnym pomysłem jest przygotowanie smalcu ze skwarkami;
- oddaj jedzenie osobom w potrzebie, m.in.:
- sąsiadom lub znajomym;
- do banków żywności (we Wrocławiu znajduje się przy ul. Rogowska 117 D);
- do schronisk dla bezdomnych;
- do jadłodzielni (listę jadłodzielni we Wrocławiu znajdziemy TUTAJ).