Choć sezon grzybowy trwa w najlepsze, warto zbierać grzyby z rozważnością. Jak się okazuje, zatrucia powodują również te, które są jadalne. Wystarczy jeden nieodpowiedni krok i spustoszenie w naszym organizmie gotowe.
Na co uważać i o czym pamiętać podczas grzybobrania?
Podczas zbierania grzybów bardzo ważne jest to, aby umieć odróżnić jadalne okazy od trujących. Jeśli mamy bardzo małą wiedzę na ten temat, lepiej po prostu zrezygnujmy z pójścia do lasu i kupmy grzyby od sprzedawców na targowiskach bądź w sklepie. Warto zapytać sprzedawców o aktualny atest wystawiony przez grzyboznawcę z Działu Żywienia Powiatowej lub Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Jeśli jednak czujmy się na siłach w temacie grzybów i potrafimy je rozpoznawać, pamiętajmy o tym, żeby grzyby wykręcać w całości z podłoża, nie odcinać dolnej części trzonka. Warto zbierać leśne skarby do wiklinowego koszyka lub łubianki. Wiadro, czy plastikowa reklamówka nie sprawdzą się, a jedynie sprawią, że grzyby szybciej się popsują.
Wynika to z braku dostępu do powietrza. Powoduje to ścięcie białka grzyba i jego rozkład. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy znaleziony przez nasz grzyb jest jadalny, skorzystajmy z aplikacji mobilnych pomagających zidentyfikować nasze okazy, lub też sięgnijmy po tradycyjny atlas grzybów.
Zatrucie grzybami jadalnymi. Jakie są objawy?
Gdy jednak dojdzie do zatrucia jadalnymi grzybami, warto znać jego objawy po to, aby szybko zareagować. Do najczęstszych należą: bóle głowy, łzawienie, uczucie gorąca, obfite poty, a także zaburzenia widzenia i spadek ciśnienia. Gdy źle czujemy się po zatruciu grzybów, nawet tych jadalnych, nie zwlekajmy i po prostu udajmy się do lekarza.
Grzyby nie dla każdego. Kto powinien ich unikać?
Choć dania z grzybów i zupy są pyszne, sycące, ale też ciężkostrawne, leśne zbiory zdecydowanie nie są dla każdego. Na pewno nie będą dobrym wyborem dla seniorów, a także dzieci. Dotyczy to szczególnie dzieci poniżej ósmego roku życia. Również osoby, które na co dzień borykają się z chorobami układu pokarmowego, nie powinny ich spożywać. Wszyscy też powinniśmy pamiętać o tym, że nie wolno łączyć grzybów z alkoholem. Taka mieszanka może być niebezpieczna dla naszego organizmu.