Coraz bardziej czujemy atmosferę Świąt Wielkanocnych. To idealny moment, aby zaplanować menu na świąteczny stół, szczególnie jeśli decydujemy się na zamówienie gotowych dań z cateringu. Sprawdziliśmy, jakie są ceny popularnych potraw i ciast w różnych lokalach.
Wielkanoc 2025. Ile zapłacimy za świąteczny catering?
Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasyków, takich jak sałatka jarzynowa, żurek czy biała kiełbasa. Firmy cateringowe prześcigają się w ofertach i proponują też coraz to bardziej wymyślne dania. Zobaczmy, ile trzeba zapłacić za najpopularniejsze potrawy wielkanocne na wynos.
Żurek króluje na stole. Ile kosztuje w 2025 roku?
Żurek to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Bez niego chyba nikt nie wyobraża sobie świąt. Ten z białą kiełbasą na zakwasie kosztuje w tym roku 30 zł za słoik 0,9 l (Master Catering Wrocław). W tej samej cenie mamy żurek wegański z tofu wędzonym. W restauracji Browar Prost za litr żurku z jajkiem i białą kiełbasą zapłacimy 39 zł, podobnie jak w ubiegłym roku. W Barze Pyza za 0,9 l żurku na wędzonce z białą kiełbasą zapłacimy 32 zł. Dla fanów wegańskich przysmaków domowy żurek z roślinną kiełbaską i wędzonym tofu kosztuje 45 zł za 0,9 l (Vega Bar Wegański).
Sałatki, jajka, gołąbki i pasztety. Tej klasyki nie może zabraknąć
Oprócz żurku, na wielkanocnym stole królują sałatki, jajka i pasztety. Jak kształtują się ich ceny? Za kilogram sałatki jarzynowej zapłacimy w tym roku 39 – 50 złotych. Sałatkę żydowską znajdziemy za 30-37 zł za kilogram.Za gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami wydamy 42 zł/kg. Za bigos z leśnymi grzybami zapłacimy nawet 79 zł/kg, bigos mięsny 55 zł /kg, pasztet w tym roku kosztuje około 49 zł za kilogram. Schab ze śliwką to wydatek około 60 zł/kg, karkówka pieczona 55 zł/kg. W wersji wege, pasztet dyniowy z kaszą jaglaną, gruszką, żurawiną i świeżym tymiankiem (0,5 kg) kosztuje 45 zł. Poza tym pierogi z ciecierzycą i pieczarkami – 49 zł/kg, a kotlety de vollaile 20 zł/1szt. Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem to wydatek 50 zł/kg.
Galareta drobiowa lub wieprzowa w tym roku kosztuje 15 zł za 200 gram. Słynne śledzie w oleju lub śmietanie 49 zł/kg. Za pastę jajeczną (z ekologicznych jaj) wydać trzeba około 55 zł/kg.
Wielkanocne ciasta. Mazurki, babki, keksy i serniki
Świąteczne desery to nieodłączny element Wielkanocy. Sprawdzamy, ile kosztują popularne ciasta i desery w 2025 roku.
W popularnej Cukierni Łomżanka we Wrocławiu możemy zamówić np. mazurek tradycyjny za 32 zł (mały), 44 zł (duży). Babka drożdżowa mała kosztuje 26 zł/szt., a duża 40 zł/szt. Makowiec kosztuje 65 zł (rolada, ok. 600g). Za babkę cytrynową zapłacimy 39 zł/kg, a za sernik krakowski z rodzynkami lub bez lub z brzoskwinią zapłacimy 65 zł/kg, a za jabłecznik 59 zł/kg. W ofercie są też np. babeczki do święconki za 7 zł./szt. oraz rolada deserowa z kremem i galaretką za 78 zł/kg.
Zamówienia na catering wielkanocny trzeba składać maksymalnie do około 15-17 kwietnia. Pamiętać trzeba, że moce przerobowe restauracji i cukierni są ograniczone, warto się pospieszyć.