Tłusty Czwartek 2022. Na to wielkie święto czekają wszystkie łasuchy. W tłusty czwartek bowiem, wedle tradycji, dozwolone jest objadanie się bez ograniczeń, a kalorie nie mają najmniejszego znaczenia. Jemy przeważnie pączki. Sprawdzają się też w tym dniu faworki i oponki. Jeden z przesądów mówi, że kto tego dnia nie zje choćby jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.
Tłusty czwartek 2022 na Dolnym Śląsku. Co jemy?
W Tłusty Czwartek jemy przeważnie pączki i faworki. W całej Polsce właśnie taki zwyczaj jest najbardziej popularny. Na uwadze warto mieć, że nie wszyscy są fanami pączków i faworków. Co w takim razie można zjeść zamiast tych smakołyków, aby uczciwie święcić Tłusty Czwartek 2022? Alternatywą mogą być inne słodkości i wypieki! Wystarczy przygotować lub kupić te, które naprawdę się lubi. Mogą być to chrupiące gofry z owocami, serniki, croissanty, bardzo proste bezy czy smakowite muffinki.
Tłusty Czwartek 2022. Kiedy jest?
Tłusty czwartek, znany także jako zapusty, to ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą) w kalendarzu chrześcijańskim. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, który trwa do Środy Popielcowej. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy - czyli jest świętem ruchomym. Kiedy zatem wypada Tłusty Czwartek 2022? W związku z tym, że tegoroczną Wielkanoc obchodzimy 17 kwietnia, to Tłusty Czwartek 2022 świętować będziemy 24 lutego. W przyszłym roku pączkami zajadać się będziemy kilka dni wcześniej - 16 lutego.
Tłusty Czwartek 2022. Dlaczego jemy wtedy pączki?
Tradycja tego święta łasuchów sięga jeszcze czasów pogańskich. Był to dzień, w którym świętowano nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina. Zagryzkę stanowiły pączki. Z tymże były one wytrawne: przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, boczkiem lub innym tłustym mięsem. Całość najczęściej zapijano wódką.
Pączki w wersji słodkiej zaczęto w Polsce jeść w wieku XVI. Wyglądały one jednak nieco inaczej niż obecnie – w środku miały ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem. Dzisiaj zajadamy się pączkami z różnym nadzieniem. Najpopularniejsze są te z dżemem różanym. Nie gardzimy także nadzieniem takim jak: czekolada, adwokat, budyń, jabłko, czy biały ser. Na górze tradycyjnego pączka zawsze znajdziemy cukier puder lub lukier. Na tych mniej popularnych może się pojawić inna polewa.
Poniżej znajdziecie też NAJLEPSZE przepisy na pączki!
Pączki siostry Anieli - przepis na tradycyjne pączki z marmoladą
Przepis na pączki - domowe, ze starej książki kucharskiej
Masz dla nas ciekawy temat lub jesteś świadkiem wyjątkowego zdarzenia? Napisz do nas na adres [email protected]!