Święta Wielkanocne to niewątpliwie najważniejsze wydarzenie w kalendarzu liturgicznym chrześcijan każdego obrządku. Większość wiernych w Polsce to katolicy. Niedziela Wielkanocna wypada każdego roku inaczej. W tym roku zasiąść do świątecznego śniadania będziemy mogli już 31 marca. Dzień ten poprzedził Wielki Tydzień - czas zadumy, ostatniej wieczerzy, drogi krzyżowej Jezusa Chrystusa i jego śmierci. Świętuje się również Poniedziałek Wielkanocy, który w obrządku katolickim przyjął się jako śmingus-dyngus. Wielkanoc obchodzona jest także przez prawosławnych i członków Kościołów Wschodnich. Oni świętują jednak w innym terminie. Dlaczego? Powodem jest korzystanie z kalendarza juliańskiego. Różnica między datami może wynosić nawet do pięciu tygodni.
Wielkanoc prawosławna. Zwyczaje, tradycje
W Kościołach Prawosławnych Wielkanoc określana jest mianem Paschy, Zmartwychwstania Chrystusowego, Zmartwychwstania Pańskiego lub Paschą Chrystusową. Katolicy i prawosławni dzielą wiele zwyczajów, jak na przykład malowanie jajek i święcenie pokarmów. Daty obchodów są jednak inne. Prawosławie pozostało bowiem przy kalendarzu juliańskim, który jest tzw. kalendarzem solarnym. Przez to też prawosławni świętują Wielkanoc później niż katolicy. W 2024 roku Wielkanoc Prawosławna przypada dopiero 5 maja (niedziela).
W nocy, z Wielkiej Soboty na Niedzielę Wielkanocną, w cerkwi odbywa się uroczyste nabożeństwo, zwane Jutrznią paschalną. Msza jest o tyle charakterystyczna, że w czasie jej trwania duchowni wraz z wiernymi trzy razy okrążają cerkiew. Krzyżem kapłan trzykrotnie uderza w drzwi cerkwi.
Prawosławni w Wielkanoc jedzą potrawy takie jak: barszcz, pieczone mięsa, pasztety, pierogi, kulebiaki (rodzaj płaskich pierogów z kapustą i grzybami) czy paschę (słodki deser z twarogu, masła i żółtek).
W Ukrainie prawosławni zdobią jajka za pomocą wosku i barwników naturalnych. Malowanie jajek to jedna z najbardziej ukochanych tradycji rodzinnych narodu ukraińskiego. Ukraina to kraj o głębokich tradycjach uprawy zbóż. Dlatego jednym z głównych symboli zdobiących stół na Wielkanoc jest chlebek wielkanocny – Paska.