Polacy rzadziej chodzą do restauracji
O upodobaniach żywieniowych Polaków w ostatnich miesiącach 2022 r., kiedy od kilku miesięcy w kraju trwa kryzys gospodarczy i energetyczny, pisze środowa „Rzeczpospolita” powołując się na badania rynku gastronomicznego przeprowadzonego przez analityków Proxi.cloud i UCE Research. Wynika z niego, że w tych trudniejszych czasach Polacy w pierwszej kolejności oszczędzają na jedzeniu na mieście. Mniejszą liczbę odwiedzających restauracje zanotowały nawet sieci Fast Food, które dotychczas na wszystkie kryzysy był raczej odporne. Eksperci z branży przekonują, że w przypadku restauracji McDonald’s mniejsza liczba odwiedzin punktów może być wywołana coraz bardziej popularnymi zamówieniami z dowozem do domu.
Polacy nadal lubią pizzę
Jest jednak w Polsce potrawa, której nie możemy sobie odmówić mimo kryzysu gospodarczego. Chodzi oczywiście o pizzę. Z badania wynika bowiem, że pizzerie nie tylko dobrze sobie radzą w tym gorszym momencie, a niektóre nawet notują wzrosty liczby klientów.