Grzybowe pomyłki

i

Autor: Pixabay

Grzyby 2023

Najczęstsze pomyłki podczas grzybobrania. Tych grzybów lepiej nie zbieraj

2023-09-12 18:19

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Zanim jednak wybierzemy się na leśną wycieczkę wypada, abyśmy wiedzieli, jak wyglądają gatunki, których będziemy szukać. Sprawdź najczęstsze grzybowe pomyłki oraz, jak odróżniać grzyby jadalne od tych trujących.

W lasach pojawia się wiele gatunków grzybów. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie z nich są jadalne. Niektóre z pozoru wyglądają na jadalne, a tak naprawdę okazuje się, że to muchomory. 

Główny Inspektorat Sanitarny wskazał grzybowe pomyłki. Sprawdź, jakie gatunki są najczęściej mylone ze sobą. 

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Zanim wybierzemy się na grzyby powinniśmy wiedzieć kilka informacji na temat danych gatunków. Podczas takich leśnych wycieczek możemy posiłkować się kieszonkowym atlasem grzybów, jednak mimo tego warto, abyśmy umieli rozróżniać najczęściej występujące gatunki. Sprawdź, jak rozróżnić prawdziwka, koźlaka i kurkę od gatunków trujących

Borowik szlachetny (prawdziwek):

  • ma szeroki, brązowy kapelusz, którego brzegi bywają jaśniejsze;
  • dno kapelusza ma drobne pory;
  • młode borowiki szlachetne są lekko białe, jednak z wiekiem stają się jasnożółte, oliwkowe lub oliwkowozielone;
  • trzon prawdziwka jest gruby i biały lub jasnobrązowy, a miąższ jest biały i zwarty (u starszych grzybów - gąbczasty).

Koźlarz babka

  • w początkowej fazie wzrostu ma półkolisty kapelusz, który później staje się wypukły;
  • występuje w barwach od jasnoorzechowej przez szaro- i czarnobrązową po czerwonobrązową; 
  • ma bardzo charakterystyczny trzon - lekko biały lub jasnobrązowy z ciemnobrązowymi/czarnymi łuseczkami;
  • warto pamiętać, że nóżka grzyba jest niejadalna ze względu na jej twardość. 

Maślak zwyczajny

  • jego kapelusz jest pomarańczowobrązowy;
  • u młodych kapelusz będzie wypukły, potem płaski, a u starszych - wklęsłych; 
  • powierzchnia maślaka jest gładka i lepka; 
  • miąższ jest gumowaty i białawy, żółtawy, a niekiedy błękitniejący. 

Podgrzybek brunatny (czarny łepek)

  • jego kapelusz jest ciemnobrązowy (u starszych grzybów - jasnobrązowy);
  • ma śluzowatą powierzchnię, która z wiekiem staje się sucha; 
  • trzon tego grzyba jest jasnożółtawobrązowy, gruby oraz często wygięty i zwężony przy podstawie. 

Pieprznik jadalny (kurka)

  • ma pomarańczowy kapelusz oraz charakterystycznie wywinięty brzeg;
  • skórka jest matowa i gładka.
Stacja metra widmo?! Dziennie korzysta z niej tylko 1300 osób!